Za največjo špansko korupcijsko afero naj bi stal podjetnik Francisco Correa (desno). Foto: EPA
Za največjo špansko korupcijsko afero naj bi stal podjetnik Francisco Correa (desno). Foto: EPA
Jose Ramon Blanco Balin
V afero je vpleteno tudi špansko naftno podjetje Repsol. Nekdanji namestnik direktorja Jose Ramon Blanco Balin (desno) ob prihodu na sodišče. Foto: EPA

Vrhovno sodišče v Madridu je v povezavi z afero Gürtel, v kateri so nekdanji politiki PP-ja med letoma 1999 in 2006 prejeli milijonske podkupnine v zameno za donosne pogodbe, danes obsodilo 29 od skupno 37 obtoženih.

Osrednja figura afere, podjetnik Francisco Correa, je bil obsojen na 51 let in 11 mesecev zapora. Po njem je afera tudi poimenovana, gürtel je nemški prevod španske besede correa, ki v slovenščini pomeni pas.

Nekdanji vodilni kandidat PP-ja Pablo Crespo je obsojen na 37 let, med obsojenimi je tudi nekdanji tajnik PP-ja Luis Barcenas, ki je bil zaradi pranja denarja in davčne utaje obsojen na 33 let zapora in vračilo 44 milijonov evrov.

Barcenasovo ženo so zaradi sostorilstva obsodili na 15 let zapora. Nekdanjo ministrico za zdravje Ano Mato so zaradi nezakonitega okoriščanja obsodili na 28.000 evrov denarne kazni. Stranko so zaradi nezakonitega okoriščanja obsodili na denarno kazen v vrednosti več kot 245.000 evrov.

Prav tako je policija v sredo zaradi domnevne davčne utaje in korupcije aretirala nekdanjega ministrskega predsednika Valencie in nekdanjega španskega ministra za delo Eduarda Zaplano, ki vse očitke zavrača.

V zameno za podkupnine so podjetja Corree in njegovih prijateljev dobila pogodbe za javna naročila ali organizacijo dogodkov, kot je bil denimo obisk papeža Benedikta XVI. leta 2006 v Valencii. Za Correo je tudi veljalo, da je bil blizu nekdanjemu konservativnemu premierju Joseju Marii Aznarju.

Sum o krivem pričanju Rajoya
Po nekaterih ocenah bi lahko današnje obsodbe zamajale tudi premierski položaj Mariana Rajoya, ki ga je sodišče julija lani v povezavi z afero zaslišalo kot pričo, sodniki pa so v današnji sodbi zapisali tudi, da obstaja utemeljen sum o krivem pričanju Rajoya in sodelavcev, ki so zanikali obstoj nezakonitih finančnih načrtov, poroča španski časopis El Pais.

Prvi španski dejavni premier na sodišču
Pričanje Rajoya in sodelavcev se "ne zdi dovolj verodostojno, da bi ovrglo trdne obstoječe dokaze" o nezakonitem financiranju, so zapisali sodniki. Še posebej po tem, ko so nekdanji člani stranke Jaime Ignacio del Burgo, Santiago Abascal in Luis Fraga potrdili prejemek nezakonitih sredstev na svoje račune. Rajoy je bil prvi španski premier na položaju, ki je moral pričati na španskem vrhovnem sodišču.

Španija: Obsodbe v največji korupcijski aferi
Španija: Obsodbe v največji korupcijski aferi