V okviru misije MONUSCO v DR Kongu deluje več kot 16.000 pripadnikov mirovnih sil. Foto: AP
V okviru misije MONUSCO v DR Kongu deluje več kot 16.000 pripadnikov mirovnih sil. Foto: AP

Misija ZN-a v DR Kongu (MONUSCO) je pred tem sporočila, da je izgubila stik s svojim helikopterjem nad območjem, kjer so uporniki sprožili ofenzivo.

M23, ki so ga iz DR Konga pregnali po uporu med letoma 2012 in 2013, je v ponedeljek napadel dve vojaški postojanki na meji z Ugando in Ruando, boji pa so se nadaljevali tudi v torek okoli 50 kilometrov od Gome.

Kot je sporočila kongovska vojska, je bil helikopter mirovnih sil sestreljen nad območjem pod nadzorom upornikom, kjer je bil na misiji sledenja gibanja civilnega prebivalstva.

Potem ko so pred desetletjem M23 pregnali iz DR Konga, so se njegovi pripadniki zatekli v sosednji Ugando in Ruando, od koder so se zdaj vrnili in znova začeli napadati.

Ruanda je zanikala vpletenost v nasilje v svoji ogromni in kar 90-krat večji zahodni sosedi, potem ko je DR Kongo sporočil, da so zajeli dva ruandska vojaka, ki sta sodelovala s skupino M23.

Čeprav je bilo v zadnjih letih vloženo nekaj regionalnih pobud za razorožitev upornikov, pa so se njihovi voditelji pritoževali nad počasnim uresničevanjem mirovnega sporazuma in kongovsko vojsko obtožili vojne proti M23.