Volilno pravico ima 12,4 milijona Gancev. Foto: EPA
Volilno pravico ima 12,4 milijona Gancev. Foto: EPA
Poleg predsedniških potekajo še parlamentarne volitve, kjer bo glavni boj potekal med vladajočim NPP-jem in opozicijskim NDC-jem. Foto: EPA

Afričani z optimizmom gledajo na volitve v Gani in kljub pričakovanemu tesnemu izidu upajo na njihov miren razplet, kar bi poslalo pozitiven signal za demokratičen razvoj celine, kjer so bili priča nasilnim nemirom po nedavnih volitvah v Keniji, Nigeriji in Zimbabveju.

Volišča po državi so se zaprla ob 18. uri in volivci so v velikem številu oddali svoj glas. O večjih incidentih niso poročali in še največ razburjenja je povzročil požar v mednarodnem tiskovnem središču v Akri, ki pa so ga hitro pogasili. Zaradi visoke volilne udeležbe bi lahko bili izidi volitev objavljeni šele v treh dneh.

Potem ko se po dveh zaporednih štiriletnih mandatih poslavlja John Kufour se za najvišji položaj potegujeta njegov izbrani naslednik in zunanji minister Nana Akufo Addo iz Nove patriotske stranke (NPP) ter glavni opozicijski kandidat iz stranke Nacionalni demokratičen kongres (NDC) John Atta Mills, ki je v tekmi za predsedniški položaj že tretjič.

V igri je še sedem kandidatov, ki pa nimajo možnosti za uspeh. Glavnima kandidatoma utegne zmešati štrene edino kandidat ljudske stranke (CPP) Paa Kwesi Nduom, ki bi jima z osvojitvijo zadostnega števila glasov preprečil zmago v prvem krogu.

Nafta vlila novo upanje
Desnosredinska vlada Kufourja, ki bo v ponedeljek dopolnil 70 let, je uvedla tržne reforme, kar je gospodarstvu prineslo več kot petodstotno rast v zadnjih letih. Gospodarski napredek se vidi v številnih novih razkošnih hišah in avtomobilih, predvsem v prestolnici Akra, a večino od 23 milijonov prebivalcev je ta vseeno zaobšel.

Ganci veliko upanja polagajo v odkritje nafte ob obali, kar naj bi leta 2010 že prineslo okoli 120.000 načrpanih sodčkov, vendar so zadnje čase nizke cene nafte zaradi gospodarskega upočasnjevanja po vsem svetu malce skazile velika pričakovanja.

Miren razplet volitev bi še utrdil status Gane kot ene najbolj stabilnih afriških držav, ki se ponaša s tem, da je leta 1957 postala prva država v podsaharski Afriki, ki se je osvobodila kolonialnega jarma in razglasila neodvisnost. Glede političnih pravic, civilnih svoboščin in medijske svobode sodi v sam vrh afriških držav.

G. V.