Ulica Drottninggatan, kjer sta v soboto odjeknili eksploziji. Foto: EPA
Ulica Drottninggatan, kjer sta v soboto odjeknili eksploziji. Foto: EPA
Frederik Reinfeldt
Švedski premier Reinfeldt je državljane pozval, naj bodo mirni in naj zaupajo demokraciji. Foto: EPA

To je sporočila z omenjeno organizacijo povezana spletna stran Shoumoukh al-Islam. Švedska policija navedenega zaenkrat ne želi komentirati.
V bližini zelo prometne in priljubljene nakupovalne ulice Drottninggatan v središču Stockholma je v soboto okoli 17. ure po tamkajšnjem času razneslo avtomobil, nekaj trenutkov pozneje pa je bilo približno 300 metrov stran v isti ulici slišati še drugo eksplozijo. V eksploziji je bil ubit en človek, dva sta bila ranjena, v drugi eksploziji pa se je razstrelil samomorilski napadalec.

V avtomobilu, ki je eksplodiral, so našli plinske jeklenke, švedska televizija SVT pa je poročala še, da naj bi ob truplu napadalca našli tudi vrečo z žeblji in več eksplozivnih teles. Policija tega ni potrdila.

Policija potrdila, da je šlo za teroristični napad
Švedska policija je na nedeljski tiskovni konferenci potrdila, da je šlo za teroristični napad. "Napad smo vzeli zelo resno. Uvedli bomo vse potrebne ukrepe," je povedal tiskovni predstavnik policije Anders Thornberg. "Če primerjamo obstoječa merila in dogodke, ki so se zgodili, povsem ustrezajo opisu terorističnega napada," je še dodal.

Morebitnih motivov za napad policija ni komentirala, prav tako oblasti niso razkrile identitete napadalca, saj želijo o tem najprej obvestiti sorodnike.

Tiskovna agencija pred napadom prejela grožnjo
Švedska tiskovna agencija TT je sporočila, da so deset minut pred eksplozijama po elektronski pošti prejeli grožnjo Švedski zaradi njenih vojakov v Afganistanu. V sporočilu so pozivali "mudžahide ali islamske bojevnike, naj se dvignejo proti Švedski in Evropi" in grozili Švedom, da bodo "pomrli kot njihovi bratje in sestre". Švedska ima v Afganistanu v okviru mednarodne mirovne misije približno 500 vojakov.

Zunanji minister prepričan, da so na delu teroristi
Švedski minister za zunanje zadeve Carl Bildt je na twitterju takoj zapisal, da je bila Švedska tarča terorističnega napada. "Šlo je za skrb vzbujajoč poskus terorističnega napada v prometnem delu sredi Stockholma. Napad je spodletel, a bi lahko imel katastrofalne posledice," je zapisal.

Že novembra so švedske oblasti dvignile stopnjo nevarnosti pred terorističnimi napadi, saj so prejeli namige, da naj bi teroristične skupine na Švedskem pripravljale napade.

"Moški je krvavel iz trebuha"
BBC poroča, da je bil v bližini incidenta tudi nekdanji poročevalec agencije Associated Press Gabriel Gabiro, ki je povedal, da je po eksploziji nekaj ljudi jokalo in da je videl moškega, ki je ležal na tleh in krvavel iz trebuha, vsi njegovi osebni predmeti pa so bili razmetani okoli njega.

Reinfeldt pozval k strpnosti
Švedski premier Fredrik Reinfeldt je na novinarski konferenci v Stockholmu posvaril pred prehitrimi sklepi glede dveh eksplozij, ki sta v soboto popoldne pretresli Stockholm. Poudaril je, da je Švedska odprta družba, kjer imajo svoje mesto vse vere, dogodki, kot je bil sobotni, pa so "nezaželeni in nesprejemljivi". Reinfeldt je še povedal, da je vlada v stalnem stiku s tožilstvom in policijo in da bo, če bo to potrebno, uvedla vse potrebne ukrepe.

"Moramo se držati tega, kar v resnici vemo. Moj nasvet vsem Švedom je, naj ostanejo potrpežljivi in ne izgubijo vere v demokracijo," je Reinfeldt pozval prebivalce.