Na črni petek se bo začela nakupovalna mrzlica. Foto: EPA
Na črni petek se bo začela nakupovalna mrzlica. Foto: EPA
Družina Obama
Barack Obama je v sredo pomilostil dva purana. Foto: Reuters
Američani se zahvaljujejo

Zahvalni dan je za Američane vsako leto velik praznik, ko se zahvaljujejo za vse, kar se jim je zgodilo v preteklem letu. Praznujejo ga vsak četrti četrtek v novembru, kar je po številnih prestavljanjih leta 1941 dokončno uzakonil kongres, večina pa jih praznik preživi v družinskem krogu.

Dnevi pred zahvalnim dnem in po njem vsako leto pomenijo množične selitve Američanov po vsej državi, letos naj bi po ZDA potovalo kar 43 milijonov ljudi, kar je najvišja številka od leta 2007. Oblasti tako pričakujejo gnečo na cestah in letališčih po vsej državi, še posebej na vzhodni obali, kjer zamude že povzroča slabo vreme.

Zahvalni dan poleg družine zaznamuje še tradicionalno bogato obložena miza, kjer nikakor ne sme manjkati puran, zraven pa sodijo še pire ali sladki krompir, brusnična omaka ter zelenjava in bučna pita. Američani se na praznovanje vsako leto dobro pripravijo in med njimi velja prepričanje, da se od zahvalnega dne do novega leta v povprečju zredijo za dva kilograma.

Zahvalni dan praznujejo od 17. stoletja dalje
Korenine praznika, ki predstavlja tudi pomembno tržno nišo, segajo v 17. stoletje, v čas prvih stalnih naselbin evropskih priseljencev v ZDA in njihovih srečanj z Indijanci, ki so jim z nasveti in pridelki pomagali preživeti hude zime, ter iz tradicije zahvaljevanja Bogu za dobro letino.

Ameriški otroci se v šolah učijo, da so ameriški Indijanci prve priseljence na severovzhodu države nahranili s purani, dejansko pa so prvi Indijanci leta 1621 na zahvalnem dnevu v Novi Angliji oziroma državi Massachusetts sodelovali z ustreljenimi jeleni in srnami, beli priseljenci pa s purani in vsem preostalim, kar sodi k dobri pojedini.

Obama znova pomilostil dva purana
Z zahvalnim dnem je povezana tudi več desetletij stara tradicija pomilostitve puranov v Beli hiši. Predsednik Barack Obama je v sredo na prireditvi v Beli hiši v družbi svojih hčera pomilostil dva purana, ki naj bi starost dočakala na nekdanjem posestvu prvega predsednika ZDA Georgea Washingtona Mount Vernon.

Običaj, da ameriški predsednik pomilosti purana, izvira iz leta 1989, ko je tedanji predsednik George Bush starejši uradno pomilostil prvega purana. Tradicija je, da ameriški predsedniki od leta 1947 za darilo od nacionalne zveze za purane dobijo purana in do leta 1989 so te purane stregli za večerjo, zdaj pa jih pomilostijo.

Po zahvalnem dnevu še "črni petek"
Po dnevu, ki ga bodo preživeli v družinskem krogu, Američane v petek čaka še tradicionalna nakupovalna mrzlica, črni petek, ko trgovine nudijo številne popuste, njihova vrata pa se odprejo že navsezgodaj zjutraj ali celo ob polnoči in zaprejo pozno zvečer. "Črni petek" je običajno dan, ko se začne praznična nakupovalna mrzlica in ko številni trgovci začnejo napovedovati, kakšen bo njihov letni dobiček.

Američani se zahvaljujejo