Odvetnika Olivier Metzner in Yves Leberquier na sojenju zagovarjata Noriego. Proces naj bi trajal več mesecev, razsodba pa bi utegnila potrditi staro odločitev sodišča iz leta 1999. Foto: Reuters
Odvetnika Olivier Metzner in Yves Leberquier na sojenju zagovarjata Noriego. Proces naj bi trajal več mesecev, razsodba pa bi utegnila potrditi staro odločitev sodišča iz leta 1999. Foto: Reuters

Noriega obtožnica bremeni pranja denarja od trgovine z mamili prek francoske banke, za kar je bil leta 1999 obsojen v odsotnosti. Noriego, ki je vladal Panami med letoma 1981 in 1989, so ZDA aprila izročile Franciji na podlagi mednarodne tiralice zaradi obsodbe v odsotnosti. Noriega in njegova žena Felicidad sta bila obsojena na deset let zapora. Nekdanji diktator se je iz zapora v ZDA boril proti izročitvi. Šestinsedemdesetletnik vse obtožbe zanika.

Noriega zavrača, da gre za denar od mamil
Zaradi obtožb, da je prek nekdanje banke BCCI opral 2,3 milijarde evrov denarja od trgovine z mamili, se je v Franciji začelo novo sojenje. Nezakonito pridobljeni denar naj bi Noriega prek svoje žene in posebej za to ustanovljene družbe porabil za nakup treh razkošnih stanovanj v Parizu. Noriega vztraja, da denar ne izvira iz posla z mamili, ampak gre za bogastvo njegove žene, dediščino njegovega brata in plačila ameriške osrednje obveščevalne agencije Cia.

Noriegovi odvetniki trdijo, da so ga ameriške oblasti izdale, potem ko je deloval kot plačani agent Cie. "Američani so ga pustili na cedilu. Bil je bil več let na plačilni listi Cie, ker je izpeljal vrsto zelo pomembnih misij za njih, kot je osvoboditev talcev," je dejal odvetnik Olivier Metzner, ki bo poskušal svojo stranko med sodnim procesom prikazati kot žrtev političnih spletk nekdanjih zaveznikov. Noriega je pomagal financirati uporniško skupino v Nikaragvi, ki so jo podpirale ZDA, dokler se ga ni Washington znebil, ker je postal preveč vpliven, trdi odvetnik.

Izročitev zahteva tudi Panama
V ZDA je Noriega služil kazen zaradi trgovine z mamili. Ameriške sile so ga prijele leta 1989 med invazijo v Panami. Obsojen je bil leta 1992; najprej na 40 let zapora, pozneje pa so kazen znižali na 30 let. Njegovo izročitev zahteva tudi Panama, kjer naj bi odgovarjal zaradi odgovornosti za umore političnih nasprotnikov v obdobju, ko je bil na oblasti.