General Dunford (na desni) trdi, da bo zagotovljal nadaljevanje, ne sprememb delovanja. Foto: Reuters
General Dunford (na desni) trdi, da bo zagotovljal nadaljevanje, ne sprememb delovanja. Foto: Reuters

"Danes ne gre za spremembe, gre za nadaljevanje. Kar se ni spremenilo, je volja te koalicije," je na slovesnosti ob prevzemu poveljstva v zabarikadiranem štabu Natovih sil skupini tujih in afganistanskih predstavnikov dejal Dunford.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj se slovesnosti ni udeležil, čeprav je prejel vabilo Isafa, njegov predstavnik pa ni želel pojasniti vzrokov za to predsednikovo odločitev.

Allen, ki se bo najverjetneje preselil v Evropo, kjer naj bi bil poveljnik Natovih sil, je v čustvenem nagovoru poudaril vlogo Afganistancev pri skrbi za varnost in nadzor v državi. "Afganistanske sile varujejo afganistansko ljudstvo in omogočajo vladi te države, da služi svojim državljanom. To je zmaga. Tako je videti zmagovanje," je dejal odhajajoči general Allen in po poročanju agencije Reuters požel navdušujoč aplavz.

"Na poti k zmagi"
Po enajstih letih, kolikor traja vojna v Afganistanu, je Allen v intervjuju za BBC vztrajal, da so koalicijske sile na poti k zmagi, in pozval k potrpežljivosti. "Morali bomo biti potrpežljivi. Naših 325.000 enot uspeva. Veliko dela je še potrebnega, a uspeva jim na več področjih. Morali bomo biti potrpežljivi, tako kot smo bili v drugih bojih proti upornikom," je dejal.

"Boj proti upornikom traja in težko je določiti datum na koledarju in reči: danes smo zmagali," je dejal Allen, ki je poudaril, da niso vojaške sile tiste, ki lahko zagotovijo dolgoročno varnost, ampak zgolj omogočijo gradnjo institucij, ki vzpostavijo vladavino prava in ustvarijo razmere za gospodarske priložnosti.

V 19 mesecih, kolikor je bil Allen poveljnik tujih sil, so te prenesle skrb za nadzor in varnost afganistanski vojski in policiji v večjem delu države. Čeprav naj bi se tuje sile večinoma umaknile iz Afganistana, pa bo del ameriških enot v državi ostal. Tudi general Allen je dejal, da možnost, da v Afganistanu ne bi bilo ameriške vojaške navzočnosti, ni realna. Bela hiša ni podala uradnih podatkov, koliko Američanov bo ostalo v Afganistanu.

Prejšnji mesec je obrambno ministrstvo Allena oprostilo sumov vpletenosti v škandal, ki je s položaja odnesel nekdanjega direktorja obveščevalne agencije Cie Davida Petraeusa.