Dempseyja skrbi, da se bodo morale na neki točki ZDA odzvati na državljanske vstaje po Evropi. Foto: EPA
Dempseyja skrbi, da se bodo morale na neki točki ZDA odzvati na državljanske vstaje po Evropi. Foto: EPA

Dempsey, predsednik Združenega štaba Oboroženih sil ZDA, ni povsem prepričan, da bodo ukrepi evropskih voditeljev dovolj za obdržanje evrskega območja, in se boji, da bi to lahko vplivalo tudi na ZDA, poroča BBC.
"Evrsko območje je v veliki nevarnosti. Vem, da so sprejeli nekatere ukrepe, da bi 17 članic poskušalo bolje uskladiti monetarno in fiskalno politiko. A ni jasno, vsaj meni ne, ali jih bo to lepilo dejansko obdržalo skupaj," je dejal Dempsey na dogodku, ki ga je gostil washingtonski think-tank Atlantic Council.
Bi morale posredovati ZDA?
Dempsey je zaskrbljen predvsem zaradi možnosti vojaškega angažmaja ameriških bojnih sil v tem potencialnem spopadu, če začne Evropa razpadati. "Združene države imajo v Evropi nameščenih več kot 80.000 vojakov in še 20.000 civilistov, od katerih je večina v Nemčiji, kjer so še od druge svetovne vojne," je dejal ameriški general.

Poleg tega pa Dempseyja skrbi tudi, da bi bil ob krčenju evropskega obrambnega proračuna ogrožen mednarodni projekt razvoja bojnega letala F-35.

Na izrednem vrhu EU-ja, ki se je končal v petek v Bruslju, je Velika Britanija uporabila veto in tako blokirala poskus Francije in Nemčije, da bi vseh 27 članic podprlo novo evropsko pogodbo.