Ruska bojna letala SU-34 imajo oporišče v Hmeymimu v Siriji. Foto: Reuters
Ruska bojna letala SU-34 imajo oporišče v Hmeymimu v Siriji. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Bo Putin sprejel Erdoganovo povabilo? Foto: Reuters

poklicala ruskega veleposlanika v Ankari. Pri Natu so Moskvo posvarili, naj ravna odgovorno in prepreči, da bi se tak incident še kdaj ponovil.

Rusko lovsko letalo SU-34 je po navedbah turškega zunanjega ministrstva turški zračni prostor v bližini meje s Sirijo kršilo v petek ob 11.46 po krajevnem času. Rusko letalo se ni odzvalo na številna opozorila turških kontrolorjev poletov, tako v angleškem kot ruskem jeziku, so dodali.

Rusko obrambno ministrstvo je turške obtožbe zavrnilo: "Ni bilo nikakršne kršitve turškega zračnega prostora ruskih bojnih letal v Siriji. Turško sporočilo za javnost je jasna propaganda."

Svarilo Moskvi pred posledicami
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Rusijo zato opozoril, da se bo "soočila s posledicami", če bo nadaljevala tovrstna "neodgovorna dejanja". Na letališču v Carigradu pred odhodom na turnejo po Latinski Ameriki je dodal, da "tovrstni neodgovorni koraki ne koristijo ne Ruski federaciji niti odnosom med Rusijo in Natom ali regionalnemu in globalnemu miru". Izrazil je tudi željo, da bi se zaradi incidenta na štiri oči srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Njuno zadnje srečanje je potekalo novembra lani.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je potrdil, da je rusko bojno letalo v petek "kršilo turški zračni prostor kljub več opozorilom turških oblasti". Stoltenberg je dodal: "Prejšnji tovrstni incidenti so pokazali, kako nevarno je takšno ravnanje. Zato Rusijo pozivam, naj ravna odgovorno in v celoti spoštuje zračni prostor Nata. Moskva mora sprejeti vse potrebne ukrepe, da zagotovi, da se takšne kršitve ne bodo ponavljale."

Zaostreni odnosi med državama
Tradicionalno dobri odnosi med državama so se poslabšali v zadnjih mesecih, odkar je novembra lani Turčija sestrelila rusko bojno letalo SU-24 na meji s Sirijo. Ankara trdi, da je letalo kršilo turški zračni prostor, kar Moskva zanika.

Sledila je ruska prepoved uvoza turške hrane, Rusija je tudi ukinila čarterske polete in počitnice v Turčiji za svoje državljane ter prekinila več gradbenih projektov s turškimi podjetji, zaradi česar naj bi turško gospodarstvo imelo najmanj deset milijard dolarjev škode.