Arias je leta 1987 prejel Nobelovo nagrado za svoj prispevek pri končanju državljanskih vojn v Srednji Ameriki. Foto:
Arias je leta 1987 prejel Nobelovo nagrado za svoj prispevek pri končanju državljanskih vojn v Srednji Ameriki. Foto:

Oscar Arias je zbolel v nedeljo, ko je začutil bolečine v grlu in dobil visoko temperaturo, nato pa je test pokazal na okužbo z virusom H1N1. Zdravniki so ob pregledu ugotovili, da je predsednik dobrega zdravja, vendar so mu ukazali počitek do nedelje, v nedeljo pa naj bi bil že nazaj na delu.

Do zdaj so v Kostariki potrdili 718 primerov okužbe z novo gripo, ki je v tej srednjeameriški državi zahtevala tudi 27 smrtnih žrtev. Večino primerov okužbe z nevarnim virusom so odkrili v prestolnici San Jose.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je za posledicami nove gripe po svetu doslej umrlo 1.462 ljudi. Medtem ko je na južni polobli število okužb z virusom H1N1 začelo upadati, pa se hitro povečuje v nekaterih azijskih državah. Število okužb se med drugim zmanjšuje v Argentini, Čilu, Avstraliji in na Novi Zelandiji, povečuje pa se v nekaterih azijski državah, med drugim na Tajskem, v Indiji in Vietnamu.

Po podatkih WHO-ja so v laboratorijih po vsem svetu doslej potrdili 177.457 okužb, a je številka dejansko precej višja glede na to, da posameznih primerov ne testirajo več in o njih ne poročajo. Za primerjavo - sezonska gripa vsako leto zahteva od 250.000 do 500.000 življenj, od tri do pet milijonov ljudi pa resno zboli.