Shodi v podporo Assangeu potekajo po vsem svetu. Foto: EPA
Shodi v podporo Assangeu potekajo po vsem svetu. Foto: EPA
Assange še čaka na svojo usodo v londonskem zaporu. Foto: EPA

ki zastopa Assangea na Švedskem, je po poročanju Daily Maila dejal, da dokumenti, ki so del uradne švedske preiskave, razkrivajo, da sta imeli obe ženski "nekaj za bregom" in da sta lagali glede tega, da ju je 39-letni Assange prisilil v spolne odnose.

Borec za svoboden pretok informacij je v priporu v Londonu, medtem ko se bojuje proti izročitvi Švedski, kjer ga čakajo obtožbe, za katere njegovi odvetniki trdijo, da so del zarote, da bi Assangeu na njegovi strani preprečili objavo še več podatkov, ki odkrivajo tančice nad svetovno diplomacijo.


Assange je obe ženski spoznal na seminarju v Stockholmu avgusta lani. Potem ko je imel z obema spolne odnose, sta ga obtožili posilstva in spolnega nadlegovanja. Obtožbe sta pozneje umaknili, nato pa jih ponovno vložili. On zavrača vse obtožbe.
Hurtig je za Daily Mail povedal: "Iz tega, kar sem prebral, je jasno, da ženski lažeta in da sta imeli v glavi načrt, ko sta šli na policijo, ki pa ni imel nič opraviti z domnevnim zločinom. Menim, da sta bili ljubosumni in razočarani. Lahko dokažem, da je vsaj ena izmed njiju imela zelo visoka pričakovanja, da bi se z Julianom kaj zgodilo."
"Šarada"
Hurtig je prosil švedske tožilce za dovoljenje, da razkrije bolj "senzacionalistične" informacije. "Če bom lahko razkril, kar vem, bo vsem jasno, da je vse to šarada," je dejal. "Če bi lahko povedal britanskemu sodišču, bi bila izročitev precej težja in spornejša. A v tem hipu me zavezujejo pravila švedskega pravnega sistema, po katerih se lahko informacijo uporabi kot dokaz le v tej državi. Če bi storil kako drugače, bi mi odvzeli licenco."
Odvetnik Hurting, specialist za spolne delikte, je, če dobi zeleno luč, po privedbi Assangea ta teden pripravljen leteti v London in tam predstaviti dokaze.
Assangea uradno še niso obtožili. Hurtig je dejal, da ga je ob njunem srečanju presenetilo, kako čeden je. "Oddajal je avro nekoga, ki je zelo samozavesten in se dobro počuti v svoji koži - tako kot zvezdniki. Odločno je zanikal, da bi koga posilil ali da bi kdaj imel spolne odnose brez privoljenja. Bil je zelo vznemirjen. Nenehno je ponavljal: 'Kako mi lahko naredijo kaj takega? Ničesar nisem zagrešil. Skušajo uničiti mojo kredibilnost.' Stalno je ponavljal, da gre za lov na čarovnice in da se morava boriti."
Odvetnik optimističen
Hurtig je dejal, da se je Assange, preden je konec septembra iz Švedske odpotoval predavat v Veliko Britanijo, večkrat zaman skušal dogovoriti za srečanje s stockholmsko policijo. Močan posluh za ženske pravice na Švedskem pomeni, da je na 100.000 prebivalcev 53 obtožb posilstva, kar je največ v Evropi. Poleg tega v švedskih zakonih obstajajo stopnje posilstva.
A Hurtig ostaja prepričan, da bo Assange na Švedskem deležen pravičnega zaslišanja. "To ni banana republika," je dejal. "Gre samo za to, da se zdi, da pri spolnih deliktih policija, tožilci in člani sodišč izgubijo svojo sposobnost logičnega razmišljanja. Kljub temu pa sem prepričan, da bodo primer ovrgli takoj, ko pride na švedsko sodišče."