Avstralski vojaki bodo sprva napoteni v Združene arabske emirate, ni pa še gotovo, da se bodo vključile v vojaške operacije proti IS-ju- Foto: Reuters
Avstralski vojaki bodo sprva napoteni v Združene arabske emirate, ni pa še gotovo, da se bodo vključile v vojaške operacije proti IS-ju- Foto: Reuters
Abbott pravi, da koalicija proti IS-ju ni ameriško-avstralska operacija. Foto: EPA
Pariz želi biti pomemben akter v dogajanju v Iraku in Siriji. Na teh bojiščih je navzočih tudi več kot 900 francoskih državljanov ali tujcev s prebivališčem v Franciji oziroma se nameravajo tja odpraviti. Foto: EPA

Avstralski vojaki bodo sprva napoteni v Združene arabske emirate, je dejal avstralski premier Tony Abbott. ZAE so namreč glavno oporišče za vojaške operacije na območju. Avstralija je del nove koalicije pod vodstvom ZDA, ki šteje skoraj 40 držav, med njimi 10 arabskih.

Abbott je v nedeljo dejal, da je Irak jasno sporočil, da bi bil vojaški prispevek k obnovi varnosti "zelo dobrodošel". Avstralske sile bodo del "mednarodne koalicije" in ne gre preprosto za "ameriško-avstralsko operacijo", je dejal Abbott.

Canberra bo v ZAE poslala tudi osem bojnih letal vrste RAAF F/A18 in pripadnike specialne enote, ki bodo kot vojaški svetovalci pomagali iraškim silam v boju proti IS-ju. Sodelovanje avstralskih sil se nanaša zgolj na Irak, in ne na Sirijo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril premier.

Premier je sicer dodal, da ni še sprejeta odločitev, da se bodo avstralski vojaki, ki bodo odšli na pot prihodnji teden, dejansko udeležili bojnih operacij, poroča BBC. Gre za 400 pripadnikov zračnih sil in 200 vojakov. Kot je poudaril Abbott, "ne gre za bojne enote", pač pa želi Avstralija pomagati v prizadevanjih, da se prepreči poslabšanje humanitarne krize.

Vlada se je odločila za napotitev vojakov dva dni po tem, ko je Avstralija dvignila stopnjo teroristične grožnje s srednje na visoko.

Avstralske oblasti naj bi bile namreč zaskrbljene zaradi vedno večjega števila Avstralcev, ki, kot je v petek dejal Abbott, "delajo z islamističnimi skupinami, so z njimi povezani oziroma jih te skupine navdihujejo".

Po taktirko Zahoda o Iraku ...
Francoski predsednik Francois Hollande bo v ponedeljek v Parizu gostil diplomate iz do 20 držav na konferenci o iraški varnosti. Prihodnji teden se bo sešel še Varnostni svet ZN-a, konec meseca pa se bodo srečali še voditelji in voditeljice držav na Generalni skupščini ZN-a. V Pariz je že v soboto prispel ameriški zunanji minister John Kerry, ki je bil na štiridnevni turneji po Bližnjem vzhodu, kjer je utrjeval podporo za delovanje proti IS-ju.

... a brez Irana
V Parizu pa kljub regionalni pomembnosti ne bo Irana, ki je zaradi tega že izrazil nezadovoljstvo. Pariški pogovori so za Teheran tako zgolj "predstava". "Kar bi Iran zanimalo, je resnični boj proti terorizmu v regiji in po svetu, ne pa takšen selektiven," je dejal namestnik iranskega zunanjega ministra Hosein Amir Abdolahian.

Kerry je v petek dejal, da ZDA niso za vključitev Irana v svojo koalicijo zaradi njegove "vpletenosti v Siriji in drugod". Iran je namreč podprl sirskega predsednika Bašarja Al Asada, medtem ko so ZDA, nekatere evropske in zalivske države podprle uporniške skupine, ki se borijo proti Al Asadu.

Iran je ameriško stališče že obsodil, eden višjih predstavnikov oblasti pa je ZDA obtožil "osrednje vloge" v "oboroževanju in urjenju terorističnih skupin, da bi vrgle zakonito sirsko vlado z oblasti".

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve v pogovoru za francoski tednik Le Journal de Dimanche dejal, da so približno 903 francoski državljani ali tujci s prebivališčem v Franciji dejavno vključeni v džihad v Iraku in Siriji ali se nameravajo tja odpraviti.

Od teh jih je 350 že "na terenu", med njimi je tudi 60 žensk. Okoli 230 se jih namerava odpraviti na območja, ki so pod nadzorom džihadistov. Ob omenjenih 930 jih je več kot 30 že umrlo na bojišču, je še dejal Cazeneuve.

IS se širi
V zadnjih mesecih se je Islamska država iz vzhodne Sirije razširila in prevzela nadzor nad več mesti in vojaškimi oporišči v sosednjem Iraku.

Ameriška obveščevalna služba CIA ocenjuje, da IS razpolaga s približno 30.000 vojaki v regiji. Ameriška letala so izvedla že več kot 150 napadov na položaje IS-ja v severnem Iraku, v Irak pa so ZDA poslale več sto vojaških svetovalcev za pomoč iraški vladi in kurdskim silam. Ob tem pa je ameriški predsednik Barack Obama zavrnil možnost napotitve kopenskih sil.