Kopanje soli v Afganistanu. Skupina ZN-a za analitično podporo in nadzor sankcij je v poročilu leta 2014 zapisala, da so talibani prejeli več kot deset milijonov dolarjev na leto od okoli 30 nezakonitih rudnikov v pokrajini Helmad. Foto: EPA
Kopanje soli v Afganistanu. Skupina ZN-a za analitično podporo in nadzor sankcij je v poročilu leta 2014 zapisala, da so talibani prejeli več kot deset milijonov dolarjev na leto od okoli 30 nezakonitih rudnikov v pokrajini Helmad. Foto: EPA

Čeprav je Afganistan ena najrevnejših držav na svetu (leta 2020 je kar 90 odstotkov Afganistancev živelo na meji revščine z zasluženima dvema dolarjema na dan), leži na rudah (železovi, bakrovi, zlati rudi) in tudi takšnih, ki jih svet tako krvavo potrebuje, kot je – litij, osnovna sestavinah baterij v prenosnih telefonih, računalnikih in električnih avtomobilih.

Vrednost teh neodkritih rudnin je ocenjena na bilijon evrov, poroča CNN. Države, ki se zanmajo za nakup, pa so Kitajska, Pakistan in Indija, ki bodo zagotovo poskušale izkoristiti kaos v državi.

Združeni narodi bogastvo talibanov od leta 2011 ocenjuje na okoli 400 milijonov dolarjev, a so BBC-jevi preiskovalci številko celo potrojili, saj predvidevajo, da so imeli konec leta 2018 okoli 1,5 milijarde dolarjev.

V Afganistanu več zalog litija kot v Boliviji

Ameriška vlada je dejala, da bi lahko bilo v Afganistanu celo več zalog litija kot v Boliviji, ki ima trenutno največ zalog na svetu.

Sorodna novica Boštjan Videmšek: "Ene same države ni na tem svetu, ki bi bila brez greha"

"Če bi bilo v Afganistanu nekaj let miru in bi dovolili, da bi se ta trg razvil, bi lahko postala ena najbogatejših držav na tem območju," je izjavil ameriški geolog Said Mirzad leta 2010.

Tako ni nenavadno, da sta prihod talibanov na oblast pozdravili Kitajska in Rusija.

Poleg tega pa je Mednarodna agencija za energijo maja letos sporočila, da se morajo dobave litija, bakra, niklja, kobalta in redkih kovin hitro povečati, da bi lahko zajezili podnebne spremembe.

Tri države – Kitajska, Demokratična republika Kongo in Avstralija so trenutno izvoznice 75 odstotkov litija, kobalta in redkih kovin.

Kako se talibani financirajo?

Talibani vodijo izpopolnjeno mrežo financiranja in obdavčenja, ki v večjem delu sloni na donacijah iz tujine, trgovanju z mamili in širjenju nadzora nad ozemljem.

Med večjimi zasebni donatorji talibanov so posamezniki iz Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov in Katarja. Kot poroča BBC, pa so določeni afganistanski in ameriški organi opozarjali tudi na povezavo financiranja držav, kot so Pakistan, Iran in Rusija.

Sorodna novica Bašir Mohamed Rezai: "Upanja za življenje v Afganistanu ni več"

Glede na to, da je Afganistan največja pridelovalka opija, iz katerega se prideluje heroin, so talibani to priložnost dobro izkoristili.

Letna ocena nezakonitega izvoza heroina iz Afganistana je med 1,5 in tremi milijardami dolarjev, pri čemer naj bi od pridelovalcev opija pobirali 10 odstotkov provizije ali obdavčitev. Svoj del pa zahtevajo tudi od t. i. laboratorijev za pridelavo heroin in samih prekupčevalcev.

Neuradna letna ocena zaslužka s prepovedanimi mamili talibanov je med 100 in 400 milijoni dolarjev. Trgovanje z mamili naj bi predstavljalo kar 60 odstotkov celotnega prihodka skrajnežev, kot je leta 2018 ocenil ameriški general John Nicholson, čeprav nekateri menijo, da je ocena vendarle previsoka.

Talibani sicer zanikajo ukvarjanje z nečednimi posli in se celo radi pohvalijo, da so leta 2000, ko so bili na oblasti, celo prepovedali vzgajanje opijskega maka.

Talibani so vladali Afganistanu med letoma 1996 in 2001, vse do napada ZDA. V vmesnem času pa se je njihova moč krepila – tako številčno kot denarno. Če danes njihove enote tvori od  70.000 do 100.000 borcev, jih je še pred desetletjem okoli 30.000. Foto: EPA
Talibani so vladali Afganistanu med letoma 1996 in 2001, vse do napada ZDA. V vmesnem času pa se je njihova moč krepila – tako številčno kot denarno. Če danes njihove enote tvori od 70.000 do 100.000 borcev, jih je še pred desetletjem okoli 30.000. Foto: EPA

Pobiranje davkov

Sicer pa pobirajo davek tudi s širjenjem zavzetih območij, kjer od tamkajšnjih prebivalcev pričakujejo, da jim plačujejo za cestnino, prečkanje meja, pa tudi za nafto in gradbene materiale. Obdavčevali pa so tudi državne razvojne in infrastrukturne projekte, kot so gradnja šol, zdravstvenih domov in cest.

Vodja podjetja za elektriko v Afganistanu je za BBC leta 2018 dejal, da so talibani istega leta zaslužili okoli dva milijona dolarjev z obdavčitvijo odjemalcev električne energije.

Poleg tega pa talibani plemenitijo svoje bogastvo tudi neposredno iz spopadov. Ob zasedi vojaških oporišč ali mest poberejo orožje, vojaška vozila in avtomobile.