Foto:
Foto:
Mordakaj Vanunu je bil aprila po 18 letih izpuščen iz zapora.

Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej je dejal, da bi rad Izrael prepričal za sodelovanje.

Baradej je prispel v Jeruzalem, kjer naj bi poskušal izraelske voditelje prepričati, da sprejmejo sporazum o neširjenju jedrskega orožja.

Izrael namreč še vedno ni ne priznal ne zanikal, da bi imel jedrsko orožje, čeprav o tem ni več dvomov. Strokovnjaki domnevajo, da ima od 100 do 200 jedrskih konic.

Po šestih letih spet v Izrael
El Baradej je že večkrat izrazil željo, da bi Izrael prenehal politiko negotovosti in priznal, da ima jedrsko orožje, vendar v bližnji preteklosti se to najverjetneje ne bo zgodilo. Prvi mož agencije je zadnjič obiskal Izrael pred šestimi leti. Nekateri trdijo, da bo z obiskom omilil očitke, da ignorira Izrael, medtem ko izvaja pritisk na Iran.

Objavili fotografije Dimone
Izraelska komisija za jedrsko energijo je v nedeljo zagnala spletno stran, na kateri si ljudje lahko ogledajo fotografije spornega jedrskega kompleksa Dimona.

Tam je nekoč delal tudi Mordekaj Vanunu, ki so ga oblasti aprila po 18 letih izpustile iz zapora. Vanunu je leta 1986 britanskemu časniku Sunday Times priskrbel fotografije, ki naj bi razkrile izraelski jedrski program.

Izraelski premier Ariel Šaron je sicer namignil, da bi Jeruzalem lahko imel jedrsko orožje. Izrael mora imeti v rokah vsa sredstva, da se lahko ubrani, je dejal za vojaški radio.