Mladoletnika je ubila policija. Foto: Reuters
Mladoletnika je ubila policija. Foto: Reuters
Napadalec
"Sem borec Islamske države in začenjam sveto operacijo," je v videoposnetku, ki ga je objavilo medijsko krilo t. i. Islamske države Amak, dejal napadalec. Foto: Reuters
Nemčija
Napad se je zgodil okoli 21.15 na vlaku med Treuchlingenom in Würzburgom. Foto: Reuters
Na vlaku hudo ranil več ljudi

Štirje huje ranjeni so turisti, člani družine iz Hongkonga: 62-letni oče in njegova 58-letna žena ter njuna 26-letna hčerka in njen 30-letni fant. Njun 17-letni sin ni bil poškodovan. Po navedbah nemške policije sta dva človeka v smrtni nevarnosti. Še en človek je bil v napadu lažje ranjen. Zaradi šoka nudijo pomoč 14 ljudem.

Samooklicana Islamska država je prek svojega medijskega krila Amak že prevzela odgovornost za napad in sporočila, da ga je izvedel eden izmed njenih pripadnikov, ki se je odzval pozivu k napadom na države, ki sodelujejo v koaliciji proti tej skrajni sunitski skupini. Amak je medtem tudi objavil videoposnetek, na katerem je napadalec. "Sem borec Islamske države in začenjam sveto operacijo," na videoposnetku izjavlja napadalec.

Bavarsko notranje ministrstvo je medtem že potrdilo, da je na posnetku napadalec iz Würzburga.

Bavarski notranji minister Joachim Hermann je sicer sporočil, da ni nobenih dokazov, da je imel mladoletni begunec iz Afganistana povezave z IS-jem. Minister je na tiskovni konferenci pojasnil, da na roke naslikana zastava t. i. Islamske države in pisanja v paštunščini, ki so jih našli v napadalčevi sobi, kažejo, da se je mladenič radikaliziral sam. Med drugim je 17-letnik za seboj pustil poslovilno pismo očetu in poziv muslimanom, naj se oborožijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Tudi nemški pravosodni minister Heiko Mass je Afganistanca označil za osamelega storilca, ki svojega dejanja ni uskladil z nekom tretjim.

Tožilec: Napad politično motiviran
Je pa nemški tožilec Erick Ohlenschlager ocenil, da je bil napad politično motiviran. Ohlenschlager je še dejal, da se je napadalec želel maščevati nevernikom zaradi trpljenja, ki so ga povzročili njegovim muslimanskim prijateljem. Ravno v soboto je napadalec izvedel, da je v Afganistanu umrl eden izmed njegovih prijateljev.

Tožilec je še dodal, da je napadalec na vlak vstopil z namenom, da na vlaku ubije neznance, pri tem pa je v zakup vzel tudi lastno smrt.

Policija še vedno preiskuje, ali je napad morda povezan s skrajnim islamom. Bavarski notranji minister je sicer sporočil, da oblasti preiskujejo navedbe nekaterih prič, da je med napadom vzklikal Alahu akbar (Bog je velik).

Po napadu zbežal
Napad se je zgodil v ponedeljek zvečer okoli 21.15 na vlaku med Treuchlingenom in Würzburgom. "Kmalu po prihodu v Würzburg je moški napadel potnike s sekiro in nožem," je potrdila policija. Po napadu je napadalec zbežal z vlaka, a ga je policija kmalu izsledila in ustrelila.

Kaj je bil motiv mladoletnika, ki je živel v bližnjem Ochsenfurtu, ni potrjeno. Bavarski notranji minister je sporočil, da je mladoletnik prišel v Nemčijo brez spremstva. Mladoletni begunec je najprej živel v begunskem centru v mestu, nato pa se je pred dvema tednoma preselil k rejniški družini blizu Würzburga. "Priče ga niso opisale kot kakor koli radikaliziranega ali fanatičnega," je še povedal Hermann. "Ob muslimanskih praznikih je obiskoval mošejo, a ni bil videti posebej veren," je dodal. Po besedah tožilca Ohlenschlagerja pa je bil napadalec veren musliman, ki še ni bil nikoli kaznovan.

Mladoletni Afganistanec je bil eden izmed skoraj 15.000 mladoletnikov brez spremstva, ki so lani zaprosili za azil v Nemčiji, kažejo podatki nemške agencije za begunce Bamf. Številni med temi mladoletniki, ki so med drugim prišli tudi iz Sirije in Iraka, trpijo za posttravmatsko stresno motnjo.

V bližini po naključju posebna enota
Po navedbah policije je bilo ob napadu na vlaku od 25 do 30 potnikov. Napad se je zgodil tik pred končno postajo. Ko je nekdo potegnil zasilno zavoro in se je vlak ustavil, je napadalec skočil z vlaka in pobegnil.

Posredovala je posebna enota policije, ki je bila po navedbah bavarskega notranjega ministra naključno v bližini incidenta. Najstnika so zasledovali. Ko je planil proti njim, so policisti začeli streljati in ga ubili.

Je bilo upravičeno, da so napadalca ubili?
Nemška policija je sicer uvedla tudi notranjo preiskavo o tem, ali je bilo upravičeno, da so ga policisti ubili. Ena vidnejših političark iz stranke Zelenih Renate Künast je že kritizirala ravnanje policistov in poudarila, da bi ga morali onesposobiti, ne pa ubiti.

Maja je v podobnem napadu na železniški postaji v Münchnu neki moški z nožem ubil eno osebo in ranil tri.

Na vlaku hudo ranil več ljudi