Skozi pristanišče Hodajda pridejo tri četrtine vse humanitarne pomoči za Jemen. Foto: Reuters
Skozi pristanišče Hodajda pridejo tri četrtine vse humanitarne pomoči za Jemen. Foto: Reuters
Sana
Po navedbah predstavnika jemenske vojske so v minulih desetih dneh uporniki začeli na strehe stavb v Hodajdi nameščati svoje borce. (Fotografija iz jemenske prestolnice Sana.) Foto: Reuters
Sana
Pouk v zasilni učilnici v prestolnici Sana. Foto: Reuters
Hudajda
Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je osvojila večino ozemlja v Jemnu. Hodajda in Sana sta medtem v rokah hutijevcev. Foto: Reuters

Pripravlja se namreč na novo ofenzivo na to mesto, ki bo po napovedi jemenske vojske stekla v prihodnjih dneh, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vojaki bodo "osvobojena območja zavarovali" pred uporniško hutijevsko milico, ki jo podpira Iran, je povedal neimenovani predstavnik jemenske vojske. Enote koalicije iz Sudana naj bi zavarovale območja okoli mesta.

Po navedbah jemenske vojske se na novo ofenzivo pripravljajo tudi uporniški hutijevci. Po navedbah predstavnika so namreč v minulih desetih dneh začeli na strehe stavb v Hodajdi nameščati borce.

Septembra je pod okriljem Združenih narodov prišlo do novega poskusa mirovnih pogajanj med jemensko vlado in uporniki, ki pa je propadel. Hutijevci namreč niso prišli na pogovore v Ženevo, rekoč, da ZN ni izpolnil njihovih zahtev. Arabska koalicija je nato napovedala, da bo znova začela z napadi na Hodajdo, skozi katero humanitarni delavci dostavijo tri četrt vse pomoči za Jemen.

Novi napadi na civiliste
ZN je sporočil, da je minuli teden v letalskih napadih blizu Hodajde umrlo več deset civilistov, večinoma kmetovalcev in delavcev, ki so za prodajo pripravljali sadje in zelenjavo, poroča Middle East Eye. Hutijevci so odgovornost zanje pripisali arabski koaliciji.

Arabska koalicija, ki podpira jemensko vlado, je posredovanje v Jemnu začela marca 2015, potem ko so hutijevci vladi odrekli legitimnost in zavzeli večja območja države, vključno s Hodajdo in prestolnico Sano. Z letalskimi napadi je koalicija osvojiti večji del države, Hodajda in Sana pa sta še vedno v rokah upornikov.

Mednarodna javnost je do delovanja arabske koalicije v Jemnu izjemno kritična. Od začetka njenega posredovanja leta 2015 je bilo namreč v vojni ubitih okoli 10.000 ljudi, več kot 56.000 pa ranjenih. ZN je razmere v Jemnu že večkrat označil za najhujšo humanitarno katastrofo. Prejšnji teden je opozoril, da v tej državi lakota grozi 14 milijonov ljudi, še poroča AFP.

Savdska Arabija zahteva "pozitivno poročanje"
Guardian medtem poroča o dokumentih ZN-a, ki so pricurljali v javnost in razkrili, da je Savdska Arabija v zameno za humanitarno pomoč Jemnu zahtevala "pozitivno poročanje" o državi. Savdska Arabija, eden izmed največjih krvnikov, je sočasno namreč tudi eden največjih donatorjev humanitarne pomoči Jemnu. Letos so za Jemen nakazali 930 milijonov dolarjev (818 milijonov evrov) finančne pomoči.

Dokument o "načrtu prepoznavnosti" ("Visibility Plan") razkriva zahteve Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov, naslovljene na ZN-ovo humanitarno agencijo Ocha. V dogovoru o prejemu humanitarne pomoči piše, da bodo prihodnje donacije Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov odvisne od "pozitivne publicitete" – Savdijci Ocho pozivajo, naj spodbuja poročanje v korist Savdski Arabiji v medijih, kot sta New York Times in Guardian.

"Jemenci naj se zavedajo naših donacij"
"Menimo, da je zelo pomembno zagotoviti, da se naši prijatelji v Jemnu zavedajo naših donacij. Večji poudarek je treba nameniti vključevanju krajevnih medijev, da donatorji dobijo zasluženo priznanje in niso zasenčeni s prepoznavnostjo agencij, ki sredstva razporejajo prejemnikom," so še zapisali. Organizacije, ki razdeljujejo humanitarna sredstva zgoraj omenjenih držav, morajo tudi fotografirati in snemati svoje delovanje v Jemnu.

Ocha je v izjavi zapisala, da ima večina donatorjev v Jemnu in drugje "zahteve o prepoznavnosti", ki jih sklenejo dvostransko s posameznim darovalcem, zato o podrobnostih ne bodo javno razpravljali. Po poročanju Guardiana je sicer iz razkritih dokumentov razvidno, da je Ocha zavrnila več zahtev.