Koalicija pod vodstvom ZDA naj bi v Siriji in Iraku ubila več kot 6.000 civilistov. Foto: EPA
Koalicija pod vodstvom ZDA naj bi v Siriji in Iraku ubila več kot 6.000 civilistov. Foto: EPA
Ameriško letalo
Neodvisni opazovalci opozarjajo na neustrezne preiskave na terenu glede števila žrtev med civilisti. Foto: EPA

Koalicija je sporočila, da so med avgustom 2014 in avgustom 2018 na domnevne položaje IS-ja izvedli 30.008 napadov in da so vsako navedbo o žrtvah med civilisti preiskali.

Ameriško ministrstvo pa je sporočilo, da so njihovi postopki za določanje tarč temeljiti, da bi čim bolj zmanjšali vpliv njihovih operacij na civilno prebivalstvo in infrastrukturo. "Ta postopek vključuje temeljit pregled in preverjanje vsake tarče pred napadom in še eno preverjanje po napadu," sporočajo iz Pentagona.

Kot poroča britanski Independent, je 1.114 ubitih civilistov sicer veliko število, a precej manjše kot ocena neodvisnih opazovalcev, ki pravijo, da je bilo ubitih pravzaprav več kot 6.000 civilistov.

"Čeprav je to število precej nižje od javnih ocen škode, smo videli občutne izboljšave koalicijskega spremljanja žrtev na bojišču, za kar upamo, da bo v prihodnjih spopadih postala standardna praksa," je dejal Chris Woods, direktor organizacije Airwars s sedežem v Veliki Britaniji, ki spremlja napade v Siriji in Iraku. Airwars ocenjuje, da je bilo v obeh državah ubitih vsaj 6.500 civilistov.

Neustrezne preiskave na terenu
Drugi kritiki pravijo, da ZDA naredijo občutno premalo za ustrezno oceno učinka njenih bomb in da še naprej navajajo prenizko število nenamernih smrtnih žrtev. "Prvi problem je ta, da ne izvajajo ustreznih preiskav," je dejala raziskovalka pri mednarodni nevladni organizaciji Amnesty International Donatella Rovera. Kot je dejala, predstavniki koalicije na terenu govorijo s svojimi partnerji, ne pa s preživelimi ali očividci.

Poudarila je, da ameriška vojska vztrajno zavrača ugotovitve neodvisnih organizacij, kot sta Amnesty ali Human Rights Watch, ali medijev, nato pa mesece pozneje svoje napake po tiho prizna.

Medtem ko ZDA vse bolj priznavajo, koliko civilistov so ubile, pa druge države, ki izvajajo napade v Siriji in Iraku, še naprej zanemarjajo vpliv njihovega delovanja na civiliste oziroma zanikajo, da ta problem sploh obstaja, poroča Independent. Rusija ni tako nikoli priznala civilnih žrtev kot posledice njenih napadov v Siriji, čeprav so Združeni narodi večkrat ugotovili, da so ruske sile ubile tudi reševalce in zdravstveno osebje.

Kot je dejal Woods, tudi Velika Britanija in Francija "še naprej trdita, da njune akcije ne povzročajo žrtev med civilisti ali zelo malo, kar je absurdno glede na smrtonosno naravo sodobnega vojskovanja".

Donatella Rovera pa pravi, da nepriznavanje civilnih žrtev vladam preprečuje oceno njihovih metod in prepoznavanje napak v zbiranju obveščevalnih podatkov in določanju tarč.