Večino rešenih prebežnikov sprejme Italija. Foto: EPA
Večino rešenih prebežnikov sprejme Italija. Foto: EPA

Italijanski premier Paolo Gentiloni je v Rimu gostil libijskega premierja Fajeza Al Saraja, ki je v italijansko prestolnico prispel iz Pariza, kjer sta v torek z vojaškim poveljnikom Kalifo Haftarjem, ki nadzira vzhod Libije, dosegla dogovor o prekinitvi ognja po vsej državi in pripravi volitev prihodnjo pomlad.

"Pred nekaj dnevi mi je predsednik Seraj poslal pismo, v katerem je italijansko vlado zaprosil za tehnično podporo naših ladij v skupnem boju proti tihotapcem z ljudmi," je povedal Gentiloni.

Kot je še pojasnil, mora prošnjo odobriti italijanski parlament, nato pa bi lahko italijanske ladje delovale v libijskih ozemeljskih vodah.

Od padca režima nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011 je v Libiji brezvladje, ki so ga izkoristili tihotapci z ljudmi in prek Sredozemskega morja proti Evropi poslali na stotisoče prebežnikov.

Italija nosi največje breme
Največje število prebežnikov prek nevarne morske poti prispe v Italijo, ki je za pomoč pri delitvi tega bremena že večkrat prosila druge članice EU-ja. Pred kratkim so oblasti v Rimu zagrozile, da bodo zavračale tuje ladje z rešenimi prebežniki, če jih ne bodo začele sprejemati tudi preostale članice EU-ja.

Po podatkih Združenih narodov je od začetka leta v Italijo po morju prispelo 83.650 prebežnikov, kar je 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poleti pričakujejo še dodatno povečanje števila prihodov.