Orešarski zavrača zahteve po odstopu. Foto: EPA
Orešarski zavrača zahteve po odstopu. Foto: EPA

"Napravil sem politično napako in opravičujem se ne le vam, ampak vsem ljudem, ki so šli na proteste," je Orešarski v četrtek dejal v bolgarskem parlamentu in ob tem znova zavrnil pozive k odstopu.

Le tri tedne po imenovanju za predsednika tehnokratske vlade se je Orešarski soočil s pozivi k odstopu zaradi imenovanja mladega poslanca in medijskega mogotca Deljana Pejevskega za vodjo nacionalne varnostne agencije, kar je sprožilo oster odziv javnosti.

Njegovo imenovanje so nato takoj preklicali, Pejevski pa se je tudi sam odpovedal položaju, a to ni prepričalo protestnikov, ki so se zgrnili na ulice znova razočarani nad ravnanjem politične elite v najrevnejši članici Evropske unije.

Da bi malce pomiril rojake, je Orešarski skozi parlament po hitrem postopku spravil sveženj ukrepov, s katerimi naj bi omilili revščino in obnovili zaupanje v demokracijo.

"Danes stojim pred vsemi bolgarskimi državljani in poslanci in vas prosim za začasno podporo nujnemu stabilizacijskemu svežnju in izrednim ukrepom za izboljšanje usode bolgarskih ljudi, poslovnega okolja in demokratizacije upravljanja," je v parlamentu dejal premier.

Ukrepe so poslanci odobrili s 117 glasovi za in enim vzdržanim. Opozicijski konservativci seje parlamenta že od torka bojkotirajo.

V svežnju ukrepov so med drugim subvencije za ogrevanje, določitev najvišje cene komunalnih storitev in višja nadomestila za porodniški dopust. Javnim uslužbencem je ob tem Orešarski namenil višje plače in pokojnine.

Sicer je premier znova opozoril, da bi odstop njegove vlade le poslabšal gospodarski in socialni položaj države. "Izredno pomembno je ohraniti državljanski mir v imenu stabilizacije države," je poudaril.