ZDA oz. Cia je po letu 2001 imela v 28 državah sveta okoli 50 tajnih zaporov, pri čemer pa niso upoštevani tajni zapori v Afganistanu in Irakum, ob tem pa so v ta namen uporabljali še 17 ladij. Foto: EPA
ZDA oz. Cia je po letu 2001 imela v 28 državah sveta okoli 50 tajnih zaporov, pri čemer pa niso upoštevani tajni zapori v Afganistanu in Irakum, ob tem pa so v ta namen uporabljali še 17 ladij. Foto: EPA
Abu Graib
Abu Graib ostaja sinonim za ameriške zlorabe vojnih ujetnikov, katerim pa ZDA tega statusa nikakor ne priznajo. Foto: EPA

Minister Eric Holder je sporočil, da odgovornih ne bodo kazensko preganjali, ker z dokazi, ki jih lahko uporabijo, ne bodo prišli do obsodbe. Namestnik direktorja za pravne zadeve pri Ameriški zvezi za državljanske svoboščine (ACLU) Jameel Jaffer je odločitev označil za prvovrstni škandal: "Nadaljevanje nekaznovanja grozi, da bo spodkopalo splošno priznano prepoved mučenja in zlorab."

Razširjena preiskava brez obtožnic
Zvezni tožilec John Durham je že januarja 2008 dobil nalogo, da razišče primer uničevanja videoposnetkov zaslišanj terorističnih osumljencev, kar so izvedli agenti Cie. Holder je leta 2009 preiskavo razširil na zaslišanja okrog 100 terorističnih osumljencev v tajnih zaporih Cie na tujem. Junija lani pa je dodal še preiskavo smrti dveh osumljencev.

Iskali le kršilce "Bushevih metod"
Po pričakovanjih, še posebej zaradi približevanja splošnih in predsedniških volitev v ZDA, nihče od odgovornih za zlorabe ne bo prejel resne kazni. Durham je imel že na začetku zavezane roke, saj je iskal le tiste agente, ki so prekršili navodila pravne službe pravosodnega ministrstva ZDA v času administracije Georgea W. Busha o dovoljenih metodah zasliševanja ujetnikov.

Dokumentirana umora ostajata brez krivcev
Za smrt Gula Rahmana in Manadela al Džamadija tako ne bo nihče odgovarjal. Rahman je umrl leta 2002 v Kabulu priklenjen z verigami ob zid tajnega zapora Cie. Al Džamadija pa so agenti Cie z vrečo čez glavo priklenili ob rešetke okna v iraškem zaporu Abu Graib, kjer je umrl čez nekaj ur.

Direktor Cie David Petraeus se je zahvalil vsem podrejenim, ki so sodelovali v preiskavi. Nekdanji direktor obveščevalne agencije Michael Hayden pa je izrazil zadovoljstvo nad razpletom preiskave in izrazil obžalovanje, da je do nje sploh prišlo.