Spodletela napada v Londonu in goreči avto v Glasgowu so Britance popolnoma prestrašili, varnostni ukrepi pa so močno poostreni. Foto: EPA
Spodletela napada v Londonu in goreči avto v Glasgowu so Britance popolnoma prestrašili, varnostni ukrepi pa so močno poostreni. Foto: EPA

Teroristi napadajo vrednote, ki jih delijo vsi državljani, ki spoštujejo zakon.

Jacqui Smith v govoru v spodnjem domu parlamenta
VB išče odgovorne za napade

Po sobotnem napadu na letališče v Glasgowu so na Otoku razglasili peto, najvišjo stopnjo pripravljenosti, ki še vedno velja, Britanci pa se bojijo morebitnih novih napadov.

V zvezi z napadom je britanska policija že aretirala sedem ljudi, dva v Londonu, dva na avtocesti na severu Anglije, enega v Liverpoolu, dva pa v Glasgowu. Vsi so tuji državljani, policija jih je opisala kot ljudi s koreninami z Bližnjega vzhoda, dva med njimi pa sta celo ugledna zdravnika, jordanski zdravnik palestinskega rodu Mohamed Džamil Abdelkader Aša in iraški zdravnik Bilal Abdula. Britanska policija je prepričana, da je na begu še več osumljencev, ki jih pospešeno iščejo. Kot je dejala notranja ministrica Jacqui Smith v poročilu o poteku preiskave, so policisti preiskali najmanj 19 lokacij.

Kmalu bo jasno, kdo je odgovoren za napade
Peter Clarke, vodja britanske policijske protiteroristične enote, je povedal, da je povezava med obema spodletelima napadoma v Londonu in vozilom, ki se je zaletelo v glasgowsko letališče, vse jasnejša. Clarke je preiskavo označil kot izjemno hitro napredujočo in dejal, da nove podatke dobivajo vsako uro. Izrazil je tudi prepričanje, da bodo v nekaj tednih zagotovo vedeli, kdo so bili napadalci, kakšne metode so uporabili in kateri teroristični mreži pripadajo.

V nedeljo zvečer so posebne enote pred bolnišnico v Paisleyju, v bližini glasgowskega letališča, razstrelile sumljiv tovornjak, za katerega so bili prepričani, da je bil povezan s sobotnim napadom na letališče. Prav tako so britanske oblasti zaradi sumljive pošiljke za nekaj časa zaprle enega izmed terminalov na glavnem londonskem letališču Heathrow, ki pa so ga kmalu odprli, saj so videli, da je bil preplah odveč.

Brown v začetku mandata na preizkušnji
Novi britanski premier Gordon Brown, ki so ga izredne razmere doletele že nekaj dni po prevzemu funkcije, je izrazil prepričanje, da gre zagotovo za ljudi, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida, obljubil pa je, da se Velika Britanija ne bo vdala in da se ne bo pustila ustrahovati.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je sporočil, da napade obžaluje, in da se bo o njih in o mogočih ukrepih pogovoril s premierjem Brownom, ko bo naslednji teden obiskal Veliko Britanijo. Ameriški predsednik George Bush je dejal, da se z napadi na London in Glasgow vojna proti skrajnežem nadaljuje. Ob tem je pohvalil oster odgovor nove britanske vlade.

Teroristi napadajo vrednote, ki jih delijo vsi državljani, ki spoštujejo zakon.

Jacqui Smith v govoru v spodnjem domu parlamenta
VB išče odgovorne za napade