News International izdaja najbolj prodajani britanski časnik The Sun ter dnevnika The Times in The Sunday Times. Foto: Reuters
News International izdaja najbolj prodajani britanski časnik The Sun ter dnevnika The Times in The Sunday Times. Foto: Reuters
Paul Stephenson
Stephenson se je odločil za (častni) odhod. Foto: Reuters
Rupert Murdoch
Pred ukinitvijo tabloida News International je Murdochov News International obvladoval 37 odstotkov britanskega časopisnega trga, poleg tega ima Murdoch v lasti 39-odstotni delež televizije BSkyB. Foto: EPA
Brooksova aretirana

Po poročanju televizije Sky News je policija potrdila, da so zaradi obtožb o telefonskem prisluškovanju aretirali 43-letno žensko, niso pa želeli omeniti njenega imena. Policija je sporočila, da je osumljenka v priporu. Brooksovo so prijeli zaradi suma sodelovanja pri prestrezanju komunikacij in zaradi suma korupcije. Preiskovalci med drugim preiskujejo tudi domneve o neprimernih plačilih policiji.

Brooksova je v sporočilu za javnost zapisala, da sodeluje s policijo pri preiskavi in da je "prostovoljno v skladu z dogovorom prišla na policijsko postajo". "Šlo je za dogovorjen sestanek," je dejal njen tiskovni predstavnik David Wilson in dodal, da Brooksova ni vedela, da bo na njem aretirana.

To je deseta aretacija v povezavi z medijskim škandalom, ki je pretresel Otok. Med aretiranimi je tudi nekdanji urednik tednika News of the World Andy Coulson, ki je bil do januarja letos svetovalec za medije in tiskovni predstavnik premierja Davida Camerona.

Stephenson ne želi ogroziti varnosti olimpijskih iger
Zaradi škandala je odstopil vodja londonske policije Paul Stephenson, za katerega je časnik Telegraph on Sunday poročal, da sta z ženo januarja sprejela brezplačno bivanje v razkošnih toplicah, ki jih je promoviralo podjetje nekdanjega namestnika urednika pri News of the Worldu Neila Wallisa. Stephenson, najvišji policijski uslužbenec v Veliki Britaniji, si je privoščil usluge v toplicah Champney's Spa v vrednosti 12.000 funtov, da bi okreval po zlomu stegnenice.

V odstopni izjavi je Stephenson zapisal, da ni vedel, kako daleč sega škandal s prisluškovanjem, za odhod s svojega mesta pa se je odločil, ker ni želel, da bi kritike njegovega vodenja Metropolitanske policije vplivale na varnost olimpijskih iger, ki jih bo London gostil poleti prihodnje leto.

Čuti se odgovorno
Spomnimo, Brooksova, ki se je znašla pod plazom očitkov zaradi škandala z vdiranjem novinarjev v telefone, je v petek odstopila s položaja. Nekdanja odgovorna urednica zdaj že ukinjenega britanskega tabloida News of the World se je za odstop odločila zaradi "globokega občutka odgovornosti" za škandal, ki ga trenutno preiskujejo tako v Veliki Britaniji kot v ZDA.

V sporočilu, ki ga je poslala sodelavcem v medijskem imperiju Avstralca Ruperta Murdocha, News Corporation, je še zapisala, da je odstop prvič ponudila prejšnji teden, po pogovorih pa je bil tokrat sprejet.

Brooksova vztraja, da ni vedela za sporne prakse svojih podrejenih, ki so vdirali v telefone več tisoč zvezdnikov, politikov, žrtev terorističnih napadov in kriminalnih dejanj ter svojcev v tujini ubitih vojakov.

Plaz kritik se je usul na premierja
Odstop Brooksove je na Otoku naletel na odobravanje. Med drugim ga je pozdravil britanski premier Cameron, ki je poudaril, da se je pravilno odločila. Cameron se je sam znašel pod točo kritik, ko je razkril, da se je v 15 mesecih na položaju kar 26-krat uradno sešel z Murdochom, njegovim sinom Jamesom in drugimi vodilnimi pri News Internationalu.

MIliband bi razbil Murdochov imperij na Otoku
Vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband je pozval k razbitju Murdochovega medijskega imperija v Veliki Britaniji. Miliband meni, da so zdajšnja pravila glede lastništva medijev preživeta, Murdoch pa ima na Otoku "preveč moči", zato bi morali njegov lastniški delež v medijih zmanjšati. Razmere, ko ima en sam človek v lasti več kot 20 odstotkov časopisnega trga, so "nezdrave, ker tolikšna moč v rokah enega človeka jasno vodi v zlorabe oblasti v njegovi organizaciji", je dejal za časnik Observer. "Če želimo minimizirati zlorabe moči, takšna koncentracija moči vsekakor pomeni precejšnjo nevarnost," meni Miliband.

Brooksova aretirana