Buffet je predsednik in glavni izvršni direktor investicijskega podjetja Berkshire Hathaway. S 47 milijardami premoženja velja za tretjega najbogatejšega človeka na svetu. Foto: EPA
Buffet je predsednik in glavni izvršni direktor investicijskega podjetja Berkshire Hathaway. S 47 milijardami premoženja velja za tretjega najbogatejšega človeka na svetu. Foto: EPA

V prispevku za New York Times z naslovom Nehajte crkljati superbogataše se je Buffet zavzel za povišanje davčne stopnje vsem Američanom, ki zaslužijo najmanj milijon dolarjev na leto, in še za višjo stopnjo vsem tistim, ki zaslužijo deset milijonov dolarjev na leto.

Predlog Buffeta ima za cilj znižanje zveznega proračunskega primanjkljaja, saj je prepričan, da bi lahko pri tem pomagali tudi tisti, ki jih kriza ni prizadela.

Ameriški predsednik Barack Obama je v času pogajanj o povišanju meje javnega dolga in znižanju proračunskega primanjkljaja zahteval odpravo davčnih olajšav za tiste, ki zaslužijo več kot 200.000 dolarjev na leto, kar izvira še iz časa njegovega predhodnika Georgea Busha.

Čeprav večina Američanov podpira odpravo omenjenih davčnih olajšav, je Obama po dolgotrajnih in mučnih pogajanjih popustil republikancem in od te zahteve odstopil.

Predsednik je napovedal, da bodo odpravo davčnih olajšav skušali doseči v času sestavljanja predlogov za znižanje primanjkljaja, s čimer se bo ukvarjala posebna komisija, ki bo sestavljena iz 12 demokratskih in republikanskih članov kongresa.

Višji davki ga niso ovirali pri poslu
Buffet, ki je svoje premoženje zaslužil z vlaganji, zavrača trditev republikancev, da bi povišanje davkov škodilo investicijam, saj so nizki davki na plače oziroma nizki davki za nižji in srednji razred potrebni za zagon gospodarstva, medtem ko nizki davki za najbogatejše niso.

Buffet se je tudi zavzel za obdavčenje dobička iz kapitala, kar je bilo v ZDA pogosto deležno zaščite pred davki. Opisal je svoj primer in navedel, da je sam lani plačeval davke le po stopnji 17,4 odstotka, v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja pa so bili davki po njegovih trditvah precej višji, a ga to ni oviralo pri nadaljnjem vlaganju.

Buffetovo premoženje ocenjujejo na 47 milijard dolarjev in verjetno bi imel še več, če ga ne bi razdal v dobrodelne namene. Leta 2006 je napovedal, da bo tako razdal večino svojega premoženja.