Britanija se mora spopasti z velikim javnofinančnim primanjkljajem, sicer utegnejo biti posledice katastrofalne, je prepričan Cameron. Foto: EPA
Britanija se mora spopasti z velikim javnofinančnim primanjkljajem, sicer utegnejo biti posledice katastrofalne, je prepričan Cameron. Foto: EPA

Ukrepi bodo bolj boleči, kot smo sprva pričakovali, občutili pa jih bodo vsi državljani, je napovedal David Cameron. Velika Britanija se ne bo mogla izogniti ukrepom za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja, ki je v preteklem fiskalnem letu dosegel 156 milijard funtov (189 milijard evrov), je zatrdil novi britanski premier. Težave so hujše, kot so pričakovali, zato so tudi "morebitne posledice nevarnejše, kot smo se bali", je dejal.

Vlada želi privarčevati 2,6 milijarde funtov
Varčevalni ukrepi naj bi vključevali zmanjšanje izdatkov za zaposlene v javnem sektorju in na področju socialne varnosti, vlada bo zvišala davek na kapitalske dobičke, Cameron pa ni izključil niti zvišanja davka na dodano vrednost. Britanska vlada je že napovedala, da namerava privarčevati 2,6 milijarde funtov v tekočem finančnem letu, in bo 22. junija predstavila tudi rebalans proračuna.

Cameron napovedal težke čase
"Način, na katerega se bomo spopadli z omenjenimi težavami, bo vplival na naše gospodarstvo, našo družbo - na naš način življenja. Odločitve, ki jih sprejemamo, bodo vplivale na vsakega posameznika v naši državi. Posledice teh odločitev pa bodo z nami ostale več let, morda desetletij, ki prihajajo," je Cameron, ki je vodenje vlade prevzel maja od Gordona Browna, napovedal težke čase. Hkrati je zagotovil, da zategovanje pasu ne bo prizadelo tistih, ki najbolj potrebujejo pomoč, in da ne bo razdelilo države. Če se ne lotimo zmanjšanja dolga, bo trpelo zaupanje v britansko gospodarstvo, kar bi lahko povečalo obrestne mere, je dejal.

"Laburisti pustili slabo zapuščino"
Krivdo za nastali položaj je pripisal prejšnji laburistični vladi, ki je dopustila, da je britansko gospodarstvo postalo neuravnovešeno, češ da je blagostanje države med njeno vladavino postalo preveč odvisno od nekaterih industrij. "Ker je zapuščina, ki nam je ostala, tako slaba, bodo ukrepi, ki jih bomo morali sprejeti, neizogibno ostri. Vendar pa bo življenje ljudi še slabše, če ne bomo ukrepali zdaj," je prepričan premier.

Nekdanji finančni minister Alistair Darling je Camerona obtožil, da govori "nesmisel" in da ne razume potrebe po gospodarski rasti.