Cameron in Karzaj sta se pogovarjala v strogo zastraženi predsedniški palači, pozneje pa sta skupaj stopila pred novinarje. Foto: Reuters
Cameron in Karzaj sta se pogovarjala v strogo zastraženi predsedniški palači, pozneje pa sta skupaj stopila pred novinarje. Foto: Reuters

Vodja konservativcev in novi britanski premier nadaljuje svojo turnejo po svetu. Njegov obisk v Afganistanu, kamor je uradno prispel prvič po prevzemu vodenja britanske vlade, ni bil napovedan vnaprej in je neke vrste presenečenje, a je to pri visokih obiskih te nemirne države običajno.

V Afganistanu se je Cameron v strogo zastraženi predsedniški palači srečal z afganistanskim premierjem Hamidom Karzajem, nato pa sta skupaj stopila pred predstavnike medijev. Cameron je ob tem zatrdil, da Afganistan ostaja zunanjepolitična in varnostna prioriteta britanske vlade, in obljubil pomoč tamkajšnjim prebivalcem.

Letošnje leto v Afganistanu bo odločilno
Ob tem je Cameron poudaril, da London v Afganistan ne bo pošiljal dodatnih vojakov in da to vprašanje "niti približno ni na dnevnem redu". Vojska Velike Britanije je raporejena na jugu države, trenutno pa ima v Afganistanu približno 9.500 vojakov, kar je za ameriškimi silami drugi največji kontingent. Od leta 2001 so Britanci imeli 294 smrtnih žrtev med vojaki, glede na javnomnenjske raziskave pa kar tri četrtine Britancev podpira postopen umik vojakov iz Afganistana in končanje operacij v letu dni.

Cameron je ob obisku Afganistana povedal še, da bo letošnje leto za Natovo misijo v Afganistanu odločilno. "To leto sem opisal, in predsednik Karzaj se s tem strinja, kot bistveno za Natovo misijo v Afganistanu. To je leto, ko moramo doseči napredek - napredek zavoljo afganistanskega naroda, a tudi napredek za ljudi doma, ki si želijo uspeha," je dejal Cameron.

London in Kabul krepita vezi
Karzaj je bil prvi tuji voditelj, ki ga je takoj po prevzemu vajeti britanske vlade v sredini maja uradno gostil Cameron. Na takratnem srečanju sta se voditelja dogovorila za krepitev vezi med Londonom in Kabulom.