Tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva je razložil postopke sprejemanja odločitve v zvezi z evropskim pripornim nalogom za Puigdemonta in štiri katalonske politike v Bruslju. Foto: Reuters
Tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva je razložil postopke sprejemanja odločitve v zvezi z evropskim pripornim nalogom za Puigdemonta in štiri katalonske politike v Bruslju. Foto: Reuters
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont je dejal, da je v Belgijo odšel zato, ker želi problematiko Katalonije postaviti v osrčje Evrope. Foto: Reuters
Bruselj
V Bruslju je v soboto potekal shod v podporo katalonski neodvisnosti. Foto: Reuters
Paul Bekaert
Puigdemontov belgijski odvetnik Paul Bekaert je v četrtek dejal, da se bo njegov klient vrnil v domovino, ko se bo 'tamkajšnje ozračje izboljšalo'. Foto: Reuters
Preiskovalni sodnik zaslišuje katalonsko peterico
Puigdemont in sodelavci so se predali belgijski policiji

Kot so sporočili z belgijskega tožilstva, se je Puigdemont ob 9.17 skupaj z ministri Antoniem Cominom, Claro Ponsati, Lluisom Puigom in Meritxell Serret predal na eni izmed policijskih postaj v Bruslju. Peterico bo popoldne zaslišal preiskovalni sodnik, ki mora do ponedeljka ob 9.17 odločiti o njihovi usodi. Belgijski časopis Le Soir poroča, da bo sodnik odločitev sprejel še danes.

Lahko se odloči, da ne izda zapornega naloga, ali pa izda zaporni nalog in jih izpusti pod določenimi pogoji ali plačilu varščine. Če se kdo izmed peterice z odločitvijo sodnika ne bo strinjal, se lahko pritoži.

Če bo na podlagi španske zahteve sodnik izdal priporni nalog, mora nato belgijsko sodišče v 15 dneh odločiti o izvršitvi evropskega pripornega naloga. Puigdemont in odstavljeni ministri se lahko v različnih fazah postopka pritožijo, kar lahko traja več tednov.

V skladu z evropsko zakonodajo mora Belgija končno odločitev sprejeti v 60 dneh oziroma v posebnih okoliščinah v 90 dneh.

Zagrožena kazen 30 let zapora
Kot je znano, je Španija za Puigdemonta in štiri ministre, ki se prejšnji teden niso udeležili zaslišanja pred sodnikom v Madridu, izdala evropski priporni nalog.

Španska sodnica Carmen Lamela je naloge za prijetje in predajo peterice izdala zaradi upora, nezakonitega prisvajanja javnih sredstev, zlorabe javnega položaja in neupoštevanja poziva sodišča. Puigdemont in četverica ministrov bi se morali namreč v četrtek zglasiti pred sodiščem v Madridu, vendar so ostali v Belgiji. Obenem je sodnica zavrnila možnost, da bi se Puigdemont in ministri sodišču javili prek videopovezave iz Belgije. Za očitana dejanja jim grozi do 30 let zapora.

Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena izmed držav članic Evropske unije izda in pošlje drugi državi članici, da se oseba, ki je navedena v nalogu, aretira in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Zagovornikom neodvisnosti se na volitvah obeta zmaga, a brez večine
Katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost pokrajine, bi sicer glede na danes objavljeni anketi na decembrskih predčasnih regionalnih volitvah osvojile največ glasov, bi pa lahko ostale brez absolutne večine. Slavila bi koalicijska stranka ERC, medtem ko bi bila stranka predsednika Carlesa Puigdemonta četrta. Stranke ERC odstavljenega podpredsednika Katalonije Oriola Junquerasa, Puigdemontova PDeCAT in skrajno leva CUP bi glede na anketo, objavljeno v katalonskem časopisu La Vanguardia, na volitvah 21. decembra osvojile 46 odstotkov glasov oziroma od 66 do 69 sedežev v regionalnem parlamentu. Na volitvah leta 2015 so osvojile 47,8 odstotka glasov, v razpuščenem parlamentu pa so zasedale 72 sedežev. Za absolutno večino v 135-članskem parlamentu je potrebnih 68 poslanskih mandatov.

Konservativna Ljudska stranka španskega premierja Mariana Rajoya, Socialistična stranka Katalonije in sredinska stranka Ciudadanos bi skupaj osvojile 44 odstotkov glasov, kar je pet odstotnih točk več kot na zadnjih volitvah leta 2015.

Glede na anketo konservativnega časopisa La Razon pa bi stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, osvojile zgolj 65 poslanskih mandatov.

Katalonija razglasila neodvisnost, Madrid sprožil 155. člen ustave
Rajoyeva vlada je razpustila katalonski parlament in za december razpisala predčasne regionalne volitve, potem ko je katalonski parlament konec oktobra sprejel resolucijo o neodvisnosti. Zaradi resolucije je katalonskim oblastem sprožila 155. člen ustave in začasno odvzela avtonomijo.

Puigdemont je v soboto pozval stranke, ki si prizadevajo za neodvisnost Katalonije, naj na regionalnih volitvah 21. decembra nastopijo enotno. Že v petek pa je dejal, da je pripravljen kandidirati na volitvah.

Preiskovalni sodnik zaslišuje katalonsko peterico
Puigdemont in sodelavci so se predali belgijski policiji