Bosilljka Mladić trdi, da njen mož ni mogel preživeti brez zdravniške pomoči. Foto: EPA
Bosilljka Mladić trdi, da njen mož ni mogel preživeti brez zdravniške pomoči. Foto: EPA

Bosiljka Mladić je dejala, da je imel najbolj iskani haaški obtoženec tri možganske kapi, in če bi bil živ, bi gotovo našel način, da bi stopil v stik z družino. Povedala je, da z možem, nekdanjim poveljnikom bosanskih Srbov, ni bila v stiku od aprila 2001, ko je po aretaciji srbskega predsednika Slobodana Miloševića odšel iz njihovega doma v Beogradu. Dodala je, da je postopek za razglasitev Mladića za mrtvega sprožila, da bi se končalo nadlegovanje nje in njene družine, ne zaradi postopka dedovanja.

Ni stikala po moževi omari
Mladićevi ženi sodijo zaradi nezakonitega posedovanja orožja - dveh pištol, štirih revolverjev ter lovske puške in tisoč kosov različnega streliva -, ki so ga med preiskavo decembra 2008 našli v njenem stanovanju v Beogradu. Obtožena ni zanikala, da so v njeni spalnici našli orožje, a zatrdila, da ni vedela, kaj je v omari, saj ji je mož ob odhodu zabičal, da gre za njegove stvari in naj se jih ona in njuna dva otroka ne dotikajo. "Ničesar se nismo dotaknili, omara je bila polna prahu."

Dodala je, da je bil njen mož vojaški častnik in da ni brskala po njegovih stvareh, češ da bi bilo to bilo enako, kot "če bi on brskal po moji torbici". Vedela naj bi samo za pištolo, ki jo je njen mož dobil ob koncu akademije. Njun sin Darko Mladić ni želel pričati.

Sojenje bi se moralo začeti že decembra lani, a so ga preložili zaradi postopkovnih razlogov. Nadaljevalo se bo 13. julija.

Podpora Mladiću pred sodiščem
Na sojenju so bili navzoči podpredsednik Srbske radikalne stranke Dragan Todorović in še dva poslanca stranke, katere predsednik Vojislav Šešelj je v haaškem zaporu. Poslanci in privrženci stranke so pred sodiščem nosili napisa "Stop tiraniji nad družino Ratka Mladića" in "General, zdrži".

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu Mladića obtožuje genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Sodišče je obtožnico izdalo že leta 1995, a je nekdanji poveljnik bosanskih Srbov še vedno na begu. Po nekaterih trditvah naj bi bil v Srbiji, kjer ga ščitijo njegovi nekdanji vojni tovariši, a srbska vlada to zanika.