Clintonova je bila na strankarskih volitvah pred osmimi leti v Južni Karolini poražena proti Baracku Obami. Foto: Reuters
Clintonova je bila na strankarskih volitvah pred osmimi leti v Južni Karolini poražena proti Baracku Obami. Foto: Reuters
Bernie Sanders
Sandersu ne kaže najbolje v napovedih za 1. marec, saj Clintonova vodi v večini držav. Foto: Reuters

Clintonova je prepričljivo osvojila strankarske volitve v Južni Karolini za demokratsko predsedniško nominacijo in z veliko razliko premagala senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa, ki je tekmici čestital že kmalu po zaprtju volišč, ko je bilo jasno, da bo nekdanja prva dama v žep pospravila zmago v tretji zvezni državi in bo tako lahko mirno pričakala 1. marec, ko bo na sporedu t. i. veliki torek in volitve v 11 zveznih državah.

Z zmago v Južni Karolini je Clintonova dobila najmanj 31 delegatov za strankarsko konvencijo julija v Philadelphii, Sanders pa najmanj 12 od skupaj 59 delegatov, ki so bili na voljo. Do tega trenutka ima Clintonova na svoji strani 536 delegatov, Sanders pa najmanj 83, v kar so všteti tudi superdelegati, to so strankarski veljaki, ki volijo neodvisno od izidov volitev. V torek si bosta Clintonova in Sanders razdelila 865 delegatov, medtem ko jih je za osvojitev strankarske nominacije potrebnih 2.383.

Zmaga v skoraj vseh kategorijah
Južna Karolina je Clintonovi prinesla še bolj prepričljivo zmago, kot so ji napovedovale ankete. V Iowi sta bila s Sandersom praktično izenačena, v New Hampshiru je Sanders slavil s 60 proti 38 odstotkom, v Nevadi pa Clintonova s 53 proti 47 odstotkom. V Južni Karolini je Clintonova po 65 odstotkih preštetih glasov vodila kar s 74 proti 25 odstotkom.

V tej južni zvezni državi predstavljajo temnopolti 60 odstotkov volilnega telesa demokratske stranke in ti so v skladu z napovedmi izrazili zaupanje Clintonovi več kot 80-odstotno. Še posebej to velja za temnopolte, starejše od 65 let, saj je med njimi osvojila kar 96 odstotkov glasov, njen nasprotnik pa le tri odstotke.

Glede na podatke vzporednih anket je Clintonova osvojila večino moških in žensk, večino manj in bolj izobraženih, večino bogatih in revnih, večino poročenih in samskih, večino liberalnih in konservativnih demokratskih volivcev.

Sanders je osvojil večino glasov volivcev, starih med 18 do 29 let starosti, dobil je tudi večino belih glasov in od tega tudi večino belih žensk (51 proti 49 odstotkom), večino volivcev, ki so se opredelili za neodvisne in večino volivcev, ki so se prvič udeležili tega dogodka.

"Ovire je treba rušiti, ne pa graditi zidov"
V zmagovalnem govoru se je Clintonova že usmerila proti Donaldu Trumpu, ki je na republikanski strani osvojil največ zmag in že velja za favorita tudi na veliki torek, povedala mu je, da Amerike ni treba znova narediti velike, ker je že velika. Trumpov volilni slogan je namreč "Naredimo Ameriko spet veliko".

"Treba jo je narediti celo in rušiti ovire, ne pa graditi zidove," je dejala Clintonova in se obregnila ob Trumpovo idejo gradnje zidu na južni meji z Mehiko, zaradi katere je prišel navzkriž celo s papežem Frančiškom.

Sanders je prisilil Clintonovo, da se je morala premakniti malce bolj v levo, kar je bilo opaziti tudi v njenem govoru v Južni Karolini, kjer je poudarjala socialne teme in veliko manj vprašanja nacionalne varnosti. V govoru je ošvrknila korporacije, ki selijo delovna mesta v tujino in ne plačujejo svojega deleža davkov, kritizirala je navijanje cen zdravil in napovedala, da nobena banka ne bo prevelika, da propade in noben direktor premočan, da bi šel v zapor.