Clintonova je jasno nakazala, da potez Eritreje ne bodo dolgo dopuščali. Foto: EPA
Clintonova je jasno nakazala, da potez Eritreje ne bodo dolgo dopuščali. Foto: EPA
Ameriška državna sekretarka s somalijskim predsednikom. Foto: EPA
Clintonova v Afriki

Clintonova je jasno nakazala, da so dejanja Eritreje nesprejemljiva, ob tem pa je napovedala okrepitev pomoči somalijski vladi enotnosti. Eritreja ostro zanika, da podpira militantno skupino al Šabab, ki poskuša strmoglaviti somalijsko vlado. Omenjena skupina je v zadnjih mesecih močno okrepila svoje delovanje, zaradi spopadov z vladnimi silami pa je svoje domove zapustilo že 250.000 Somalcev.

Ameriška političarka se je s somalijskim predsednikom Šarifom Šejkom Ahmedom srečala v kenijski prestolnici Nairobi, ki ga je obiskala drugi dan svoje afriške turneje.

"Že davno je pretekel rok, ko bi morala Eritreja odreči podporo al Šababu in biti produktivna soseda, namesto da spodkovava sosednjo državo. Zelo jasno smo nakazali, da so njihova dejanja nesprejemljiva. Če ne bodo prenehali, bomo ukrepali," je bila odločna Clintonova. "Nobenega dvoma ni, da želi al Šabab prevzeti nadzor nad Somalijo, da bi jo lahko uporabila kot odskočno desko, s katero bi lahko vplivala na sosednje države in jih celo napadla."

Somalijski zunanji minister je ob robu srečanja nakazal, da je podpora Washingtona za njegovo vlado ključnega pomena. "Popolnoma jasno je, da so Somalijci utrujeni in da so siti vojn, bolezni in kaosa." ZDA so somalijskim provladnim silam letos pomagale s 40 tonami orožja, pričakuje pa se še ena pošiljka.

Ameriške oblasti se bojijo, da omenjeno področje Afrike zaradi večletnega brezvladja postaja odlično zatočišče za teroriste. Clintonova se je med obiskom v Keniji poklonila žrtvam napada na ameriški veleposlaništvi v Keniji in na Tanzaniji, ki jih je leta 1998 izvedla Al Kaida. Takrat je umrlo 220 ljudi, 5.000 je bilo ranjenih. Clintonova bo med 11-dnevno turnejo obiskala še Južnoafriško republiko, Nigerijo, Angolo, Liberijo, Kongo in Kapverdske otoke.

Clintonova v Afriki