V napadu na turško ladjo Mavi Marmara je bilo ubitih devet Turkov in turško-ameriški državljan. Foto: Reuters
V napadu na turško ladjo Mavi Marmara je bilo ubitih devet Turkov in turško-ameriški državljan. Foto: Reuters

Dogovor, ki so ga državi pripravili na skrivnem srečanju v Švici, predvideva izplačilo odškodnin za žrtve izraelskega napada - Izrael je v ta namen pripravil 20 milijonov dolarjev vreden sklad, vrnitev veleposlanikov v državi in začetek pogovorov o plinovodu iz Izraela v Turčijo. Turčija pa bo umaknila vse tožbe proti izraelskim uradnikom in izgnala visokega predstavnika palestinskega gibanja Hamas Salaha Arurija. Izrael že dolgo obtožuje Turčijo, da Aruriju dovoli, da načrtuje napade z njenega ozemlja.

Izraelsko stran sta na pogajanjih v Švici zastopala prihodnji vodja tajne službe Mosad Josi Koen in Jozef Kjehanover iz kabineta premierja Benjamina Netanjahuja, Ankaro pa podsekretar na zunanjem ministrstvu Feridun Sinirlioglu. Po poročanju izraelskih medijev naj bi dogovor podpisali v prihodnjih dneh.

Izraelski komandosi so maja leta 2010 napadli turško ladjo Mavi Marmara, ki je bila največja v floti ladij s pomočjo za območje Gaze. Pri tem je bilo ubitih devet Turkov in turško-ameriški državljan. Napad je povzročil hudo diplomatsko krizo med Turčijo in Izraelom. Ankara je izgnala izraelskega veleposlanika, zahtevala uradno opravičilo in odškodnino ter končanje zapore območja Gaze.