Ob svetovnem dnevu beguncev je palestinsko begunsko taborišče na severu Sirije obiskal tudi ZN-ov visoki komisar za begunce Antonio Guterres. Foto: EPA
Ob svetovnem dnevu beguncev je palestinsko begunsko taborišče na severu Sirije obiskal tudi ZN-ov visoki komisar za begunce Antonio Guterres. Foto: EPA

Združeni narodi so 20. junij za svetovni dan beguncev razglasili leta 2000, od takrat pa na ta dan potekajo različne prireditve, s katerimi želijo spomniti na milijone ljudi, ki so na begu in se zatečejo v drugo državo zaradi nasilja, državljanskih vojn, preganjanja na podlagi rasnih, etničnih ali političnih prepričanj in tudi naravnih katastrof. Tokratni dan poteka pod naslovom "Home" - Dom.

Po podatkih UNHCR-ja je bilo lani največ beguncev iz Afganistana, Iraka in Somalije. V Sloveniji skupaj živi 82 prosilcev za mednarodno zaščito, največ jih prihaja s Kosova oziroma držav nekdanje Jugoslavije, iz Turčije in Afganistana. Poročilo sicer ugotavlja, da število prosilcev za azil pri nas stalno upada. Tako so leta 2007 prejeli 430 prošenj, leta 2008 240, lani pa je za zaščito zaprosilo "le" 180 ljudi.

Ob tem UNHCR opaža, da se je število priznanih statusov v istem obdobju povečalo z devetih v letu 2007 in štirih v letu 2008 na 21 v letu 2009. V zadnjih letih je bil 16 ljudem podeljen status beguncev, še pet pa je bilo deležnih subsidiarne zaščite. Več kot deset odstotkov prosilcev za azil v Sloveniji je bilo mlajših od 18 let (23 ljudi), kar je najvišji delež otrok in mladostnikov brez spremstva v državah srednje Evrope.

Število prošenj na svetu se ne povečuje
Letno poročilo UNHCR-ja sicer preučuje smernice in stopnje v 27 državah članicah Evropske unije, v državah Balkana, v Turčiji, Liechtensteinu, Švici, na Islandiji in Norveškem ter v ZDA, Kanadi, Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Južni Koreji in na Japonskem. Število prosilcev za azil, ki želijo priti v bogatejše zahodne države, se v teh državah na splošno ne povečuje. V primerjavi z letom 2008 je tako ostalo povsem enako, vloženih prošenj je bilo 377.000 .

Opazili pa so pomembne regionalne razlike. Znotraj Evropske unije se je število prošenj za azil v državah južne Evrope zmanjšalo za 33 odstotkov, medtem ko so v skandinavskih državah opazili 13-odstotni porast. Dvanajst novejših držav članic Unije je lani skupno opazilo 15-odstotno povečanje števila prošenj.

Skoraj polovica od skupno 377.000 prosilcev prihaja iz Azije in Bližnjega vzhoda (45 odstotkov), sledijo pa Afrika (29 odstotkov), Evropa (15,5 odstotka) in ZDA (devet odstotkov).

Manjše število tistih, ki so se vrnili domov
Ob dnevu beguncev pa je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun opozoril na skrb vzbujajoč podatek, da se je letos zmanjšalo število beguncev, ki so se lahko vrnili na svoje domove. "Leta 2005 se je prostovoljno v svojo matično državo vrnilo več kot milijon ljudi, lani pa le 250.000, kar je najnižja številka v zadnjih dveh desetletjih. Vzrok za to je predvsem dolgoletna nestabilnost v Afganistanu, Demokratični republiki Kongo in na jugu Sudana."

Ob svetovnem dnevu beguncev je videosporočilo posnela tudi hollywoodska zvezdnica in UNHCR-jeva ambasadorka dobre volje Angelina Jolie, ki je nedavno obiskala Ekvador in Haiti. Ogledate si ga lahko spodaj.