Lahvija naj bi na prostost izpustili zaradi pomanjkanja dokazov. Foto: AP
Lahvija naj bi na prostost izpustili zaradi pomanjkanja dokazov. Foto: AP

Zakiur Rekman Lahvi je bil v času napadov eden od operativnih vodij skrajne pakistanske skupine Laškar-e-Taiba, ki so jo indijske oblasti obtožile enega najhujših terorističnih napadov na indijskih tleh. Pakistanske oblasti so ga prijele 7. decembra 2008, štiri dni po tem, ko ga je New Delhi imenoval kot enega glavnih osumljencev.

Lahvi je bil na prostost v zameno za plačilo okoli 19.000 evrov izpuščen po štirih mesecih prerekanj, saj mu je sodišče varščino odobrilo že decembra lani, a je nato zanj pakistanska vlada izdala več zapornih nalogov, ki pa so jih sodniki vse po vrsti razveljavili.

"Lahvi je bil izpuščen in je zunaj zapora. Ne vem, kam bo odšel," je povedal njegov odvetnik.

Šok za Indijce
Indijsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je že ob napovedani izpustitvi pakistanske oblasti jasno seznanilo s svojo zaskrbljenostjo.

"Dejstvo, da znanih teroristov ne preganjajo učinkovito, je resnična varnostna grožnja za Indijo in svet," je dejal tiskovni predstavnik indijskega zunanjega ministrstva. Indijski notranji minister Rajnath Singh je izpustitev označil za "nesrečno in žalostno".

Indijski premier Narendra Modi, ki se mudi na obisku v Parizu, je že decembra, ko je bila prvič sprejeta odločitev o izpustitvi Lahvija, jezno dejal, da je to šok za vse, ki verjamejo v človečnost.

Indija že leta kritizira Pakistan, ker ji ni ne predal ne sodno preganjal osumljenih organiziranja in izvedbe napadov v Mumbaju. Pakistan ji je na drugi strani očital, da mu ni predala ključnega dokaznega gradiva.

Lahvija in še šest drugih osumljencev so v Pakistanu obtožili, a v petih letih v njihovih primerih ni bilo praktično nobenega napredka.