Donald Trump je za 15. december napovedal novinarsko konferenco, na kateri naj bi pojasnil, kako se bo ločil od svojega nepremičninskega imperija. Foto: Reuters
Donald Trump je za 15. december napovedal novinarsko konferenco, na kateri naj bi pojasnil, kako se bo ločil od svojega nepremičninskega imperija. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump sestavlja svojo administracijo, s številnimi imeni pa je močno razburil javnost. Foto: Reuters
Steven Mnuchin
Ameriški mediji poročajo, da bo Trump na mesto ministra za finance predlagal nekdanjega bankirja pri investicijski banki Goldman Sachs in upravitelja sklada hedge Stevena Mnuchina. Foto: Reuters
Donald Trump in Mitt Romney
Donald Trump na večerji z Mittom Romneyjem, ki je v igri za zunanjega ministra. Romney je Trumpa pred volitvami označil za goljufa. Foto: Reuters

Donald Trump je na Twitterju sporočil, da bo popolnoma opustil svoje posle in se posvetil le predsednikovanju. Kot kaže, pa je na položaj ministra za finance imenoval nekdanjega bankirja pri Goldman Sachsu.

Novoizvoljeni ameriški predsednik je za 15. december napovedal novinarsko konferenco, na kateri naj bi pojasnil, kako se bo ločil od svojega nepremičninskega imperija. Senatni demokrati so pred tem sicer predlagali resolucijo z zahtevo, da se Trump popolnoma loči od svojega premoženja, da bi se izognil konfliktu interesov.

Tretji finančni minister iz Goldman Sachsa
Kot poroča BBC, pa je nekdanji bankir pri investicijski banki Goldman Sachs in upravitelj sklada hedge Steven Mnuchina potrdil, da ga je Trump imenoval na mesto finančnega ministra. Mnuchin je bil med drugim tudi finančni vodja Trumpove predsedniške kampanje.

Mnuchin, ki je tudi hollywoodski producent, bo po Henryju Paulsonu in Robertu Rubinu že tretji finančni minister iz Goldman Sachsa. To banko je Trump med kampanjo sicer kritiziral, ker je plačala demokratki Hillary Clinton za govore. Mnuchin naj bi veljal za sposobnega in pametnega finančnika. V nasprotju s Trumpom doslej ni bil tako oster do finančnih reform, ki jih je kongres sprejel leta 2010 za zavarovanje sistema pred novo krizo, ki bi jo povzročil Wall Street.

Imenovanje preostalih ministrov
Kot je v torek sporočil Trump, bo na mesto ministrice za promet imenoval 63-letno Elaine Chao, ženo vodje senatne večine Mitcha McConnella iz Kentuckyja. Elaine Chao je v vladi Georgea Busha mlajšega zasedala mesto ministrice za delo kot sploh prva ministrica azijskega rodu v zgodovini ZDA.

Za položaj ministra za zdravstvo pa je izbral republikanskega kongresnika iz Georgie Toma Pricea, ki je eden najodločnejših nasprotnikov zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame. Nekdanji ortoped želi prav tako privatizirati sistem zdravstvenega zavarovanja za starejše medicare, kar bi ogrozilo okoli 57 milijonov Američanov. Trump je med kampanjo sicer obljubljal, da se tega sistema ne bo dotikal.

Za ministra za trgovino naj bi Trump imenoval 79-letnega poslovneža Wilbura Rossa, ki je pred leti sestavil skupaj nekaj propadlih ameriških jeklarskih podjetij, kot je Bethlehem Steel, in jih združil v International Steel Group, ki ga je prodal za 4,5 milijarde dolarjev.

Mesto zunanjega ministra odprto
Še vedno se ne ve, kdo bo novi zunanji minister. V torek se je Trump srečal s predsednikom senatnega odbora za mednarodne odnose Bobom Corkerjem iz Tennesseeja, ki je po srečanju dejal, da bi moral to mesto dobiti nekdo, za katerega se bo vedelo, da govori za predsednika.

To je letelo na Mitta Romneyja, nekdanjega republikanskega predsedniškega kandidata iz leta 2012, s katerim se je Trump sešel pozneje. Romney in Trump sta se ostro napadala v času kampanje, Romneyja pa naj bi zagovarjal novoizvoljeni podpredsednik ZDA Mike Pence. V igri za položaj naj bi bil tudi nekdanji direktor Cie David Petraeus, med kandidati pa se je omenjal tudi nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani.

Direktor Cie: Preklic dogovora z Iranom bi bil katastrofalen
Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia John Brennan je v intervjuju za BBC Trumpa opozoril, da bi bil preklic jedrskega sporazuma z Iranom "katastrofalen" in "vrhunec norosti". Trump je namreč v času kampanje grozil s preklicem sporazuma, ki da je zelo slab.

Brennan je bodočemu predsedniku ob tem svetoval, naj bo previden v odnosu do Rusije, Moskvo pa je okrivil za velik del trpljenja v Siriji. Trump je namreč pred volitvami nakazoval spremembo ameriške politike v odnosu do Rusije. Brennan bo januarja prenehal biti direktor Cie, ki jo je vodil štiri leta.