Nacisti so se zaradi podpore partizanom kruto znesli nad lokalnim prebivalstvom v Marzabottu na severu Italije. Foto: EPA
Nacisti so se zaradi podpore partizanom kruto znesli nad lokalnim prebivalstvom v Marzabottu na severu Italije. Foto: EPA

Nekdanji esesovci so zdaj stari že okoli 80 let in najbrž živijo v Nemčiji, zato kazni verjetno ne bodo nikoli odslužili. Obsojeni so bili zaradi pokola več kot 800 ljudi v kraju Marzabotto v bližini Bologne leta 1944, kar je bil eden največjih pokolov nad civilisti v Italiji med drugo svetovno vojno. Med žrtvami so bili večinoma otroci, ženske in starejši ljudje.

S poboji so se nacisti maščevali za partizanske napade, ukazal pa jih je oficir Walter Reder, ki je bil na dosmrtno ječo obsojen leta 1951, leta 1985 pa so ga izpustili. Umrl je na Dunaju leta 1991. Za vojne zločine se je med obiskom Marzabotta leta 2002 opravičil nekdanji nemški predsednik Johannes Rau, ki je zaradi pobojev izrazil žalost in sram.

Sodišče je desetim obsojencem naložilo plačilo sto milijonov evrov odškodnine svojcem žrtev. Sedem obtožencev je sodišče oprostilo. Leta 2005 je italijansko sodišče deset nekdanjih nacistov v odsotnosti obsodilo za pokol v vasi Tuscan, tudi oni pa ne bodo nikoli odslužili kazni, saj so prestari, postopki za izročitev pa bi bili preveč dolgotrajni. Obsodbe so tako pomembne samo na simbolni ravni.