Oblasti so zaprle cesto do mejnega prehoda Rafa. Foto: EPA
Oblasti so zaprle cesto do mejnega prehoda Rafa. Foto: EPA

Eno od vozil naj bi nato razstrelili sami, drugo pa je uničila izraelska vojska. Pri tem je bilo ubitih pet napadalcev. Ti naj bi sicer pripadali palestinskemu gibanju Hamas.

Kot je poročala egiptovska državna tiskovna agencija Mena, so bili napadalci "džihadisti" iz vrst gibanja Hamas in so prišli z območja Gaze. Egipt je zato po napadu do nadaljnjega zaprl mejni prehod Rafa na meji med Gazo in Egiptom. Gre za edino povezavo Gaze s svetom, saj lahko prebivalci tega območja sicer odidejo le še v Izrael.

Po izrednem sestanku z vodstvom vojske, notranjega ministrstva in obveščevalnih služb se je egiptovski predsednik Mohamed Mursi zavezal, da bodo varnostne sile znova prevzele popoln nadzor nad območjem Sinaja. Varnostna situacija na Sinaju se je še posebej poslabšala po lanskem strmoglavljenju režima Hosnija Mubaraka.

K okrepljenemu boju proti teroristom na Sinaju je egiptovske oblasti že pozval tudi izraelski obrambni minister Ehud Barak. Tudi v Izraelu sicer domnevajo, da za napadom stoji gibanje Hamas, ki pa je odgovornost zanj zanikalo.