Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v Erdoganovi razkošni rezidenci. Foto: EPA
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v Erdoganovi razkošni rezidenci. Foto: EPA

Erdogan je med terorističnimi skupinami naštel skrajno skupino Islamska država, Kurdsko delavsko stranko (PKK) in tudi odgovorne za neuspeli julijski državni udar.

Erdogan je pozval EU, naj bo bolj aktiven v boju proti članom PKK-ja, saj četudi je Bruselj označil stranko za teroristično organizacijo, so člani svobodni. "Tisti, ki so neodločeni proti terorističnim organizacijam, bodo prej ali slej tudi sami tarča terorističnih organizacij," je Erdogan med drugim povedal v svojem govoru.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je Erdoganu načeloma izrazil solidarnost in odgovoril, da ima Turčija pravico preganjati odgovorne za državni udar, pri tem pa dodal, da so "temeljne vrednote Nata - demokracija, pravilo zakona in osebna svoboda - zelo pomembne." Turška vlada mu je sicer zagotovila, da se preganjanje dogaja skladno z zakonodajo.

Han ten Broeke: V Turčiji zaprtih več novinarjev kot na Kitajskem
Bolj kritičen do Turčije je bil nizozemski poslanec Han ten Broeke, ki je dejal, da je trenutno v turških zaporih več novinarjev kot v kitajskih. Četudi je izrazil solidarnost s Turčijo po neuspelem državnem udaru, pa je opomnil, da zveza Nato ne more ignorirati kršenja pravic svobode govora, medtem ko Turčija misli, da "brani svobodni svet".

Priprli več kot 100 novinarjev in urednikov
V Turčiji je bilo od julija v okviru izrednih razmer aretiranih več kot 35.000 ljudi, med njimi tudi poslanci prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) in številni novinarji. Po podatkih turškega novinarskega združenja so od poskusa prevrata zaprli 170 medijev ter priprli več kot 100 novinarjev in urednikov.