Milijarder Babiš (levo) je od predsednika Zemana dobil še drugi mandat v sedmih mesecih za sestavo vlade. Foto: Reuters
Milijarder Babiš (levo) je od predsednika Zemana dobil še drugi mandat v sedmih mesecih za sestavo vlade. Foto: Reuters
Praga
Čehi so na ulicah protestirali proti imenovanju Babiša, proti kateremu poteka policijska preiskava zaradi domnevne zlorabe dveh milijonov evropskih sredstev pri gradnji počitniškega naselja Štorkljino gnezdo. Foto: Reuters
Praga
V Pragi se je po navedbah AFP-ja zbralo 10.000 ljudi. Foto: Reuters

Pred predsednikom Milošem Zemanom je tako Babiš že drugič v zadnjih sedmih mesecih prisegel kot premier. "Obljubljam, da se bom na evropski ravni boril za češke nacionalne interese," je povedal Babiš, ki mora v 30 dneh s svojo ministrsko ekipo po zaupnico v parlament.

Januarja je Babiš želel zavladati z manjšinsko vlado, v kateri bi bila le njegova stranko ANO ("DA"), saj mu od decembra ni uspelo pridobiti koalicijskih partnerjev, vendar poslanci v parlamentu vlade niso podprli.

Mnoge poslance namreč moti sodni proces proti Babišu v povezavi z afero Štorkljino gnezdo, v kateri Babiša sumijo nepravilnosti pri gradnji počitniškega naselja in zlorabe dveh milijonov evrov evropskih subvencij. Januarja tako niso podprli manjšinske vlade in so s 111 proti 69 izglasovali tudi odvzem politične imunitete Babišu, s čimer bi se lahko začel sodni postopek.

Socialdemokrati še glasujejo o podpori Babišu
Vendar je Babiša "odrešil" predsednik Zeman in mu ponudil novo priložnost za sestavo vlade. Babiš se je kot vršilec dolžnosti predsednika vlade dogovoril za morebitno novo koalicijo, a tudi tokratna vlada je postavljena na trhlih temeljih. Socialdemokrati se bodo v internem glasovanju še vse do 15. junija odločali o podpori koalicijske pogodbe.

Koalicija med Ano in socialdemokrati bi še zmeraj pomenila manjšinsko zastopanost v spodnjem delu parlamentu (93 izmed 200 sedežev), zato se je Babiš po podporo zatekel še h komunistom, ki se sicer niso uvrstili v parlament. Komunisti zagovarjajo češki izstop iz Nata in bi tako prvič po žametni revoluciji leta 1989, ki jih je odnesla z oblasti, dobili možnost odločneje vplivati na češko politiko.

10.000 ljudi v Pragi
Zaradi napovedane podpore komunistov v parlamentu, Babiševe komunistične preteklosti in nestrinjanjem z njegovim ponovnim imenovanjem so v torek na ulicah čeških mest organizirali proteste. Samo v Pragi se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo okoli 10.000 Babiševih nasprotnikov, podobni protesti pa so bili še v približno 200 mestih in vaseh v državi.

Maja lani je odstop z mesta premierja napovedal prav socialdemokrat Bohuslav Sobotka, in to zaradi spora s takrat finančnim ministrom Babišem. Sobotkov odstop in propad desno-leve koalicije je odprl pot oktobrskim predčasnim volitvam, na katerih je populistična liberalna stranka Ano slavila z veliko večino.

Babiš nasprotuje uvedbi evra
Babiš je s 3,65 milijarde evrov premoženja (ocena Forbesa) eden najbogatejših Čehov. V preteklosti je bil kritičen do ideje enotnega azilnega sistema EU-ja. Nasprotuje tudi uvedbi evra na Češkem.