Valerie Pecresse. Foto: EPA
Valerie Pecresse. Foto: EPA

V anketah stagnira, njeno prvo zborovanje v nedeljo pa ni bilo preveč uspešno.

Valerie Pecresse je na prvem večjem predvolilnem zborovanju v Parizu v nedeljo približno 7500 podpornikom obljubila "novo Francijo". "Tukaj smo, skupaj, da potrdimo, jasno in glasno, da prihaja nova Francija," je dejala in napovedala, da bo v "spravljeno" Francijo prinesla "novo upanje".

Obenem je zavzela strožja stališča do nekaterih tem, potem ko ji je kandidat skrajne desnice Eric Zemmour očital, da sploh ne pripada desnici. Med drugim je bila v približno enournem govoru kritična do prevelikega priseljevanja, ki da ustvarja "nefrancoska območja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zborovanje je bilo deležno veliko pozornosti, saj je nekdanja ministrica za višje izobraževanje in proračun pod precejšnjim pritiskom. Medtem ko so ji ob imenovanju za kandidatko decembra pripisovali največje možnosti za zmago nad Macronom, se zdaj v anketah le s težavo oddaljuje od dvojice tekmecev na skrajni desnici – Zemmourja in Marine Le Pen.

Obenem še vedno čaka na podporo nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja iz vrst Republikancev, ki naj bi bila ključna za zagotovitev širše podpore med volilno bazo stranke. Sarkozy, ki mu leta 2012 ni uspela ponovna izvolitev, namreč kljub nizu obsodb ostaja pomemben glas na francoski tradicionalni desnici, a za zdaj glede Valerie Pecresse ostaja pomenljivo tiho, piše AFP.

Mediji sicer že poročajo, da naj bi zasebno kritiziral več njenih odločitev glede vodenja kampanje, več njegovih nekdanjih tesnih sodelavcev pa ji je celo že odreklo podporo. Med drugim sta njen nekdanji kolega iz Sarkozyjeve vlade Eric Woerth in republikanska županja Calaisa Natacha Bouchart pretekli teden celo napovedala podporo Macronu.

Kot piše AFP, nedeljsko zborovanje v nasprotovanju s pričakovanji ni oživilo njene kampanje, ob čemer nekateri ugotavljajo, da ni dobra govornica. To je danes priznala tudi sama. "Če hočete govornike, jih je v kampanji ogromno. Jaz sem nekdo, ki stvari naredi," se je branila v pogovoru za radio RTL.

Macron sicer v anketah ostaja na čelu z med 23 in 25 odstotki podpore in je na zanesljivi poti, da v prvem krogu 10. aprila zmaga. Obenem še vedno kar dobro kaže novincu Zemmourju, ki ostaja v igri za uvrstitev v drugi krog.

Njegovi pogledi na francosko zgodovino in priseljevanje, ki jih nekdanji televizijski komentator podaja kot spreten govornik, so po pisanju AFP-ja pogosto všeč tudi tistim na najbolj desnem polu Republikancev.

Petkova anketa inštituta Ipsos-Sopra Steria Valerie Pecresse napoveduje 15,5 odstotka, Marine Le Pen 15, Zemmourju pa 14,5 odstotka. Macronu pripisuje 24-odstotno podporo.