Plenkovića čakajo težka pogajanja o sestavi nove vlade. Foto: Reuters
Plenkovića čakajo težka pogajanja o sestavi nove vlade. Foto: Reuters

Poslance srbske manjšine dosedanji premier Andrej Plenković potrebuje v vladi, Domovinsko gibanje pa z njimi ne želi sodelovati.

Poleg tega v Domovinskem gibanju zahtevajo tudi, da prihodnja vlada ukine financiranje tednika srbske manjšine Novosti, ki ga vsak petek izdaja Srbski narodni svet na Hrvaškem. Gre za nacionalno koordinacijo svetov srbske nacionalne manjšine, ki jo že leta vodi poslanec Milorad Pupovac. Prav njega v prihodnji hrvaški vladi ne želi desničarsko Domovinsko gibanje.

Predsednika te stranke Ivana Penavo moti, ker novinarji Novosti kritično pišejo o hrvaških vojnih veteranih ter o dediščini pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Premier Plenković pravi, da o tej temi z možnimi prihodnjimi koalicijskimi partnerji še ni govoril, zato pa so se oglasili v samem tedniku Novosti, pri katerem v zahtevah Domovinskega gibanja vidijo neverjeten udarec za avtonomijo in pravice nacionalnih manjšin na Hrvaškem, pa tudi napad na novinarsko svobodo, pravi novinar Novosti Hrvoje Šimičević.

Predsednik Hrvaškega novinarskega društva Hrvoje Zovko opozarja, da iz Domovinskega gibanja grozijo vsem novinarjem, ko napovedujejo nekakšno "pohrvatitev" kulture in medijev, predvsem neodvisne medije obtožujejo, da poročajo pod vplivom srbske politike. Hrvaško novinarsko društvo je pozvalo tudi ministrico za kulturo iz stranke HDZ, naj se oglasi, saj o spornih idejah Domovinskega gibanja za zdaj molči.