Imena izbranih izvajalcev bodo objavili, ko bodo ponudbe pregledali in jih ocenili, so zapisali na spletni strani sklada.

Novembra 2018 je vlada v Zagrebu sprejela nacionalni program za skladiščenje radioaktivnih odpadkov, in sicer bodo tam zbirali tudi nizko- in srednjeradioaktivne odpadke iz NEK-a. Poleg tega pa bodo tam skladiščili tudi hrvaške jedrske odpadke iz industrije, medicine, znanosti, raziskav in podobno. Zmogljivost naj bi dosegla približno 3000 kubičnih metrov odpadkov. Kot poroča Jutarnji list, odgovorni začetek gradnje odlagališča načrtujejo za leto 2023, konec del, ki so ocenjena na deset milijonov evrov, pa za leto 2024. Cena vključuje tudi stroške raziskovalnih del, projektiranja in pridobitve ustreznih dovoljenj.

Hrvaška bi morala svoj del odpadkov iz nuklearke prevzeti po letu 2003, a se to ni zgodilo. Foto: BoBo
Hrvaška bi morala svoj del odpadkov iz nuklearke prevzeti po letu 2003, a se to ni zgodilo. Foto: BoBo

Sklad za financiranje razgradnje je nekdanjo vojašnico v občini Dvor blizu meje z Bosno in Hercegovino prevzel januarja letos. Iz sklada so danes sporočili, da so odprli prijave na razpis za izdelavo dokumentacije in izvedbo postopkov za pridobitev gradbenega dovoljenja za vzpostavitev centra za skladiščenje radioaktivnih odpadkov v Čerkezovcu.

Kot poroča Večernji list, bi morala Hrvaška svoj del odpadkov iz jedrske elektrarne prevzeti po letu 2003, dogovora s Slovenijo v okvirju meddržavne komisije za NEK o skupnem skladiščenju nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov na slovenskem odlagališču v Vrbini pa ni bilo. V skladu so že predtem pojasnili, da skupne rešitve obeh držav niso našli, ker je Slovenija zavrnila skladiščenje preostalih hrvaških radioaktivnih odpadkov.

Nasprotovanje gradnji

Gradnji odlagališča pa nasprotujejo lokalni hrvaški politiki v Sisaško-moslavški županiji, državne oblasti v BiH-u in prebivalci z obeh strani reke Une. V Sarajevu trdijo, da bi odlagališče lahko ogrožalo življenja približno 250.000 ljudi, ki živijo ob ekološko neoporečnem porečju Une.

Hrvaški sklad namerava zato najeti tudi oglaševalsko agencijo, ki naj bi posredovala strokovne informacije o skladiščenju jedrskih odpadkov, skrbi za zdravje ljudi in varstvo okolja ter možnostih razvoja lokalne skupnosti.