"Predsednik republike ni sprejel odstopa predsednika vlade in ga je povabil, naj se vrne v parlament, da bi tam ocenili položaj, ki je nastal zaradi današnjega dogajanja v senatu," je Mattarellov urad zapisal v kratki izjavi za javnost.

Draghi je predtem svoji ministrski ekipi sporočil, da bo še pred koncem dneva podal odstopno izjavo predsedniku Mattarelli. Do odločitve prihaja po potezi koalicijskih partnerjev, Gibanja petih zvezd, ki je premierju odreklo podporo.

74-letni Draghi je vodenje italijanske vlade prevzel februarja lani. Foto: Reuters
74-letni Draghi je vodenje italijanske vlade prevzel februarja lani. Foto: Reuters

Draghi je na današnje glasovanje o energetskem zakonodajnem svežnju vezal tudi zaupnico. Zakonodajni sveženj je bil sicer sprejet s 172 glasovi za in 39 proti, vendar se Gibanje petih zvezd glasovanja ni udeležilo.

Draghi je dal pred glasovanjem vedeti, da brez podpore Gibanja ne bo več vodil vlade, tudi drugi koalicijski partnerji pa so opozorili, da bodo v tem primeru izstopili iz vlade.

Draghi se je takoj po glasovanju podal k predsedniku Mattarelli, s katerim sta eno uro razpravljala o prihodnjih korakih.

74-letni ekonomist in bančnik Draghi je vodenje italijanske vlade prevzel februarja lani. Pred tem je bil med letoma 2011 in 2019 predsednik Evropske centralne banke (ECB).

Gibanje petih zvezd nasprotuje sežigalnici odpadkov

Draghi (desno) in aktualni vodja Gibanja petih zvezd Conte ob zaprisegi vlade. Foto: Reuters
Draghi (desno) in aktualni vodja Gibanja petih zvezd Conte ob zaprisegi vlade. Foto: Reuters

Nekdanji premier in zdaj vodja Gibanja pet zvezd Giuseppe Conte je že v sredo zvečer napovedal, da se senatorji njegove stranke ne bodo udeležili današnjega glasovanja, na katerega je Draghi vezal zaupnico vladi.

Zakonodajni sveženj namreč poleg deset milijard evrov vredne pomoči zaradi rasti cen vsebuje tudi ukrep za olajšanje gradnje sežigalnice odpadkov v Rimu, boj proti sežigalnicam pa je eden od ključnih delov programa Gibanja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kriza v gibanju po izstopu Di Maia

Gibanje petih zvezd se spopada s hudo notranjo krizo, potem ko je iz njega izstopil zunanji minister Luigi Di Maio, odšlo je tudi več deset poslancev.

Stranka je sicer po pogovoru z Draghijem napovedala, da ostaja v vladi, a je postavila vrsto pogojev, med katerimi je tudi uvedba zakonsko zajamčene minimalne plače. Premier je pokazal nekaj pripravljenosti, da ugodi zahtevam, a je obenem stranke pozval, naj mu ne postavljajo ultimatov, ker bo to pomenilo konec vlade.

Mario Draghi v težavah. Foto: EPA
Mario Draghi v težavah. Foto: EPA

Salvini za predčasne volitve

Tudi vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je napovedal odhod iz vlade, če iz nje odide Gibanje petih zvezd. Salvini sicer meni, da bi bile najboljša rešitev za Italijo predčasne volitve. "Ko koalicijska stranka vlade ne podpira več, je to konec. Dovolj je bilo, kaže, da moramo na volitve," je dejal.

Redne volitve bi bile prihodnje leto

Redne volitve v Italiji naj bi bile v prvi polovici prihodnjega leta, za zdaj pa glede na ankete zelo dobro kaže predvsem skrajno desni stranki Bratovščina Italije, ki ni članica Draghijeve koalicije.

Politična kriza v Italiji - Draghijeva vlada pred razpadom