Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nove proteste so napovedali za 20. marec. Po vsej državi bodo kmetje znova blokirali mesta in ceste, je dejal vodja sindikata Solidarnosc Tomasz Obszanski.

Tusk, ki se je danes že drugič srečal s predstavniki kmetov, po pogovorih ni dajal izjav. Kot so sporočili iz njegovega urada, je predstavnikom poljskih kmetov predstavil predloge za omilitev določil zelenega dogovora in glede pomoči za zmanjšanje presežkov žita.

Tusk je dejal, da bo Evropska komisija prihodnji petek predstavila spremembe v kmetijski politiki, ki naj bi lajšale položaj evropskih kmetov.

Predsednik poljske vlade je že pred srečanjem s kmeti zavrnil kakršna koli pogajanja, pristal je na pogovor, po katerem strani nista podpisali sporazuma, Tusk ni stopil pred novinarje, kmetje pa niso obljubili končanja protestov in še naprej blokirajo mejo. 650 vozil čaka v 17-kilometrski koloni, da bi zapustila državo čez mejno točko v Dorohusku. Na točki Medika vsakih 12 ur dovolijo prehod le 12 tovornjakom, namenjenim v Ukrajino, izjema velja za prevoz živali ter humanitarne in vojaške pomoči.

Tusk ne bo ugodil zahtevi protestnikov glede zaprtja meja za uvoz pridelkov z vzhoda. Meje ostajajo odprte. Bo pa poljsko kmetijsko ministrstvo pred naslednjo žetvijo menda našlo način za odprodajo viškov tujega, v glavnem ukrajinskega žita.

Poljski parlament je v tem tednu sprejel tudi neobvezujočo resolucijo, s katero Evropsko unijo poziva k uvedbi embarga na uvoz žita iz Rusije in Belorusije, od katerega so sicer najbolj odvisne Italija, Latvija, Grčija in Španija. Tudi to bi bil način, kako se znebiti viškov.

"Živimo v vojnem stanju, ki ga je razglasila Rusija, vprašanja varnosti in neodvisnosti Evrope, ko gre za kmetijstvo in hrano, pa so absolutno ravno tako pomembna kot vojaška varnost. In zato upam, da bomo, še posebej države v tej regiji, o tem govorili enoglasno," je povedal Tusk.

Tusk je danes kmetom povedal, da bo Evropska komisija v petek predstavila ukrepe za lajšanje njihovega položaja.

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je med drugim namignil na odpravo večkratnih nadzorov nad manjšimi kmetijami in na zavezo, da kmetje do 2027 ne bodo deležni nobenih novih obremenitev.

Kmetje se počutijo obremenjene tudi zaradi zelenega dogovora. Tusk je pred srečanjem napovedal, da si bo njegova vlada v Bruslju prizadevala, da bi ukinil ali spremenil nekatere predpise za poljske kmete. Namestnik ministra za kmetijstvo Michael Kolodziejczak je danes dejal, da naj bi bilo 15. marca objavljeno, katere izjeme bi lahko veljale za Poljsko. Pojavljajo se namigi, da bi lahko za Poljsko obstajale izjeme pri sporni prahi kmetijskih zemljišč, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Poljski kmetje še naprej blokirajo mejo z Ukrajino