Prizor iz Kolidža svete Trojice v Dublinu. Foto: Zajem zaslona
Prizor iz Kolidža svete Trojice v Dublinu. Foto: Zajem zaslona

V Dublinu so študentje in študentke v petek vzpostavili tabor, zaradi česar je vodstvo univerze v soboto omejilo dostop do kampusa in zaprlo razstavo Knjige iz Kellsa, ene glavnih turističnih atrakcij na Irskem.

Študentje so tabor vzpostavili po tem, ko je študentska zveza sporočila, da ji je univerza izrekla kazen v višini 214.000 evrov zaradi izgube, ki da so jo v zadnjih mesecih povzročili protesti, ne samo tisti v zvezi z dogajanjem v Gazi.

Protestniki zahtevajo, da kolidž prekine akademske povezave z Izraelom in umakne svoje investicije iz podjetij, povezanih z Izraelom.

Predsednik študentske zveze Laszlo Molnarfi je objavil fotografijo, ki prikazuje klopi, nakopičene pred vhodom v poslopje, v katerem je Knjiga iz Kellsa, rokopis, ki so ga okoli leta 800 ustvarili keltski menihi.

Kolidž svete Trojice je sporočil, da je omejil dostop za študente, osebje in prebivalce, da bi zagotovil varnost, razstava pa je v soboto zaprta.

Prejšnji teden je vodja Kolidža svete Trojice Linda Doyle dejala, da pregledujejo svoje investicije, a da o sodelovanju z izraelskimi ustanovami odločajo posamezni akademiki.

Lozana: Zahteva po prekinitvi znanstvenega sodelovanja

V Lozani pa je okoli 100 študentov in študentk zasedlo poslopje univerze z zahtevo, med drugim, po prekinitvi znanstvenega sodelovanja z Izraelom.

"Palestinci umirajo več kot 200 dni, nas pa ne poslušajo," je za švicarsko televizijo dejal eden od protestnikov. "Zdaj obstaja globalno gibanje, da bi vlade začele ukrepati, a se to ne dogaja. Zato hočemo, da se vpletejo univerze," je dejal protestnik.

Vodstvo univerze je medtem sporočilo, da lahko študentska zasedba traja do ponedeljka pod pogojem, da ne bo ovirala dela na kampusu.

"Univerze nismo poklicane, da bi zavzemale politična stališča," je za švicarski radio RTS dejal rektor univerze Frederic Herman.

Propalestinski protesti so se poleg ZDA odvili tudi na univerzah v Avstraliji in Kanadi.

Protest v Franciji. Foto: Reuters
Protest v Franciji. Foto: Reuters

Zasedbe univerz tudi v Franciji

Po zgledu ameriških študentov so v preteklih dneh v podporo Palestincem v Gazi protestirali in zasedli univerze tudi študenti v več francoskih mestih. Študenti zahtevajo predvsem prekinitev napadov na palestinsko enklavo, je za Televizijo Slovenija poročal Igor Jurič.

Potem ko je že pred dnevi pariška policija posredovala na ugledni univerzi Sorbona, je po enodnevni zasedbi izpraznila tudi prostore druge pomembne pariške univerze Sciences Po. Preddverje osrednje zgradbe univerze je zasedlo 70–80 ljudi, ob prihodu policije jih je bilo še kakih 50.

Študentski protesti so do zdaj potekali mirno. Tudi tu so propalestinsko usmerjeni študentje protestirali proti izraelski ofenzivi v Gazi in ubijanju Palestincev ter zahtevali, da univerza spremeni svoje sodelovanje z izraelskimi univerzami.

Vodstvo univerze se je po izpraznitvi prostorov odločilo, da bodo predavanja do preklica potekala le na daljavo. Je pa francoska policija morala v zadnjih dneh po vsej državi izprazniti že 23 univerzitetnih prostorov.

Čeprav se do zdaj v Franciji študentski protesti proti vojni in humanitarni krizi v Gazi niso tako razširili kot v ZDA, je francoska vlada napovedala, da bo odločno ukrepala proti vsem tovrstnim zasedbam univerz.

V Gazi so od 7. oktobra lani izraelske sile ubile več kot 34.650 ljudi, okoli 78.000 je ranjenih. Večina smrtnih žrtev je otrok in žensk, območje okupirane Gaze pa je povsem razdejano.

Izraelski sedemmesečni siloviti napadi na Gazo sledijo vdoru palestinskih oboroženih skupin na jug Izraela, pri čemer je bilo ubitih okoli 1200 ljudi.

Študentski protesti tudi v Franciji