Po protestih v Londonu naj bi tisoči proti Trumpu protestirali tudi v Edinburgu. Foto: Reuters
Po protestih v Londonu naj bi tisoči proti Trumpu protestirali tudi v Edinburgu. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je odšel na Škotsko igrat golf. Foto: Reuters

Protest se je začel pred škotskim parlamentom, kjer je protestnike med drugim nagovoril vodja škotskih laburistov Richard Leonard. Nato so se sprehodili skozi mesto, pri čemer so vzklikali različne slogane, med drugim "Vsi so dobrodošli razen tebe", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tudi na protestu v Edinburgu se je na nebu znova pojavil šestmetrski balon, ki Trumpa upodablja kot jeznega dojenčka v plenicah. Balon je letel že nad demonstracijami v Londonu. Trump je po poročanju Independenta dejal, da se zaradi balona počuti "nedobrodošlega".

Trump se je iz Londona v petek odpravil v Glasgow, nato pa je odšel na svojo posest v Ayrshiru. V Veliki Britaniji bodo tako že tretji dan protesti, odkar je ameriški predsednik prispel v državo, ko se je srečal s premierko Thereso May in kraljico Elizabeto II.

Več sto Trumpovih nasprotnikov se je zbralo tudi pred njegovima igriščema za golf v škotskih grofijah Ayrshire in Aberdeenshire.

Trump se na Škotskem ne bo srečal s škotsko premierko Nicolo Sturgeon, znano kritičarko ameriškega predsednika. Trumpov obisk na Škotskem je sicer označen kot zaseben.

"Kaotičen" obisk
Britanski Independent je Trumpov obisk označil za "kaotičnega", potekal pa je v senci intervjuja, v katerem je za časnik The Sun dejal, da Theresa May ni poslušala njegovega nasveta glede izvedbe brexita, in opozoril, da njena strategija predstavlja tveganje, da ne pride do trgovinskega sporazuma med Veliko Britanijo in ZDA.

Po srečanju s premierko je Trump sicer dejal, da je Theresa May "izjemna ženska", omenjeni intervju pa je označil za "lažne novice", čeprav je pred tem priznal, da je bil "na splošno v redu". The Sun je zaradi Trumpovih obtožb objavil avdioposnetek intervjuja.

Obisk so zaznamovale tudi množične demonstracije v Londonu, kjer se je po podatkih organizatorjev zbralo več kot 100.000 ljudi.

Protesti v podporo Trumpu
V Londonu bo v soboto potekal tudi shod v podporo Trumpu, policija pa bo močno prisotna, saj obstaja možnost, da se bo shod združil s protesti v podporo zaprtemu znanemu skrajnemu desničarju Tommyju Robinsonu. Policisti bodo tokrat posebej pripravljeni, saj so na prejšnjih protestih v podporo ustanovitelju organizacije Angleška obrambna liga (EDL) protestniki na policijo metalo železne palice in steklenice.