Makedonski premier Zaev v kampanji za podporo članstva v EU-ju in Natu ter spremembi imena. Foto: Reuters
Makedonski premier Zaev v kampanji za podporo članstva v EU-ju in Natu ter spremembi imena. Foto: Reuters

Premier je sodržavljane pozval, naj 30. septembra na referendumu o članstvu v EU-ju in Natu ter dogovoru z Grčijo glede preimenovanja, glasujejo za članstvo in spremembo imena.

Zaradi spora, ki se vleče že vse od razpada nekdanje Jugoslavije leta 1991, je Grčija zavirala nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji in Natu, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM). Vlada Zaeva, ki je bila potrjena lani, je pospešila pogajanja z Grčijo in junija sta državi sklenili dogovor, da bo novo ime Republika Severna Makedonija. Že junija je potem Nato povabil Skopje k začetku pogovorov za vstop v zavezništvo, še prej pa mora država spremeniti ustavo in sprejeti novo ime. Tudi Bruselj je sporočil, da bo določil datum za začetek pridružitvenih pogovorov, potem ko bo uresničen dogovor o spremembi imena.

Makedonski nacionalisti, ki nasprotujejo sklenitvi dogovora o spremembi imena, pa so danes organizirali protestni shod v Štipu. "Vlada izkorišča odločenost Makedoncev, da dosežejo evropske standarde, napredek, stabilnost in varnost, da bi pospešila sprejem agende, ki pa je usmerjena proti naši državi in nacionalnim interesom," je pred okoli 2.000 podporniki dejal vodja opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah se bo glasovanja 30. septembra udeležilo več kot 50 odstotkov volilnih upravičencev, večina izmed njih podpira članstvo in spremembo imena.