Mikola Solskij je po plačilu varščine zapustil pripor. Foto: EPA
Mikola Solskij je po plačilu varščine zapustil pripor. Foto: EPA

Ukrajinsko tožilstvo je sporočilo, da je bil Solskij pridržan zaradi suma korupcije. Nezakonito ravnanje, ki mu ga očitajo, sega v čas, ko je bil še poslanec v parlamentu, hkrati pa je vodil skupino kmetijskih podjetij.

Ukrajinska protikorupcijska agencija NABU je obtožbe predstavila že v torek, čeprav takrat ni neposredno imenovala Solskija, poroča bruseljski medij Politico. Agencija je v poročilu navedla, da "enega od trenutnih ministrov" obravnavajo kot osumljenca v preiskavi nezakonite pridobitve državnih zemljišč v vrednosti približno sedem milijonov evrov. Sumijo ga tudi sodelovanja v poskusu nezakonitega zasega državnih zemljišč v vrednosti 4,5 milijona evrov, ki so ga sicer preprečili.

Po navedbah NABU-ja je Solskij med letoma 2017 in 2021 vodil skupino podjetij, ki je bila vpletena v prevaro v povezavi s kmetijskimi zemljišči v oblasti Sumi na severovzhodu Ukrajine. Medtem je bil leta 2019 izvoljen za poslanca, nato pa je marca leta 2022 postal kmetijski minister.

Podal je odstopno izjavo

44-letni Solskij, ki je eden najbogatejših ukrajinskih državnih uradnikov, obtožbe o korupciji zanika. Ob tem je ukrajinskemu parlamentu v četrtek podal odstopno izjavo in zagotovil, da bo sodeloval s preiskovalci.

Tožilstvo je sporočilo, da poleg ministra obravnavajo še več kot deset drugih osumljencev, vključno z več javnimi uslužbenci. Grozi mu do 12 let zaporne kazni. Minister je sicer že plačal varščino v višini nekaj manj kot 1,8 milijona evrov in že zapustil pripor.

Gre za nov primer suma korupcije v visokih političnih krogih v Ukrajini, ki jo je organizacija Transparency International na svojem indeksu zaznave korupcije za leto 2023 umestila na 104. mesto med 180 državami.

Več odmevnih primerov koruptivnega ravnanja so v državi ugotovili tudi po začetku ruske invazije februarja 2022. Zaradi vrste škandalov v povezavi z nepravilnostmi pri javnih naročilih v vojski je predsednik Volodimir Zelenski lani razrešil obrambnega ministra Oleksija Reznikova.