Ukrajinske sile za zračno obrambo uporabljajo sisteme zahodnih držav in sisteme sovjetske izdelave. Foto: Reuters
Ukrajinske sile za zračno obrambo uporabljajo sisteme zahodnih držav in sisteme sovjetske izdelave. Foto: Reuters

Zelenski je dejal, da Ukrajina potrebuje zadostne količine zračne obrambe in drugega orožja, da zaščiti svoja mesta in prevlada na fronti. "Nasilje bi moralo vedno izgubiti in vsakdo, ki nam pomaga upreti se ruskemu terorju, je pravi branilec življenja," je dejal ukrajinski predsednik, ki je že v petek na virtualnem srečanju skupine za Ukrajino mednarodne zaveznike spomnil, da je ukrajinska vojska odvisna od podpore mednarodnih partnerjev, med katerimi so najbolj ključne ZDA.

Združene države Amerike so napovedale nov, šest milijard dolarjev vreden sveženj vojaške pomoči Ukrajini, kar bo največja enkratna dobava ameriške pomoči Ukrajini od začetka vojne pred več kot dvema letoma.

"To je največji sveženj pomoči s področja obrambe, h kateremu smo se do zdaj zavezali," je dejal ameriški minister za obrambo Lloyd Austin in dodal, da bodo ZDA "pohitele in takoj ukrepale", da bi vojaško pomoč čim prej dostavile v Ukrajino.

To je drugi sveženj pomoči, ki so ga ZDA Ukrajini obljubile ta teden – pred dnevi, po odobritvi 60-milijardnega svežnja pomoči Ukrajini v senatu, so ZDA takoj napovedale milijardo dolarjev vredno pomoč. A medtem ko bo pomoč v okviru prvega svežnja zagotovljena iz ameriških rezerv, bo drugi sveženj priskrbela neposredno obrambna industrija, kar pomeni, da na ukrajinska bojišča ne bo prišla tako hitro, poroča Guardian.

Lloyd je napovedal, da bodo dobavo skušali čim bolj pospešiti, je pa poudaril, da Ukrajina ne potrebuje zgolj sistemov patriot, ampak "tudi druge vrste sistemov in prestreznikov". Po navedbah Reutersa bo sveženj vključeval strelivo za sisteme zračne obrambe, vključno z raketami za sistem patriot, topniškimi izstrelki, letalniki in podporo za vzdrževanje opreme.

Kot je znano, so se večmesečna politična preigravanja med republikanci in demokrati v ameriškem kongresu glede odobritve nove pomoči za Ukrajino sklenila v torek, ko je senat potrdil več kot 60-milijardni sveženj pomoči Kijevu za obrambo pred rusko agresijo.

Ukrajinski predsednik je v petek na virtualnem srečanju skupine za Ukrajino mednarodnim zaveznikom poudaril, da bodo z novo vojaško pomočjo ukrajinske sile lahko ne samo stabilizirale fronto, ampak se premaknile tudi naprej in dosegle cilje v vojni. Poudaril je še, da je Rusija zamudo pri potrjevanju vojaške pomoči v ameriškem kongresu izkoristila za prevzem pobude na bojišču.

Lloyd Austin je poudaril, da gre pri svežnju pomoči za največjo tovrstno pomoč, ki so jo ZDA do zdaj namenile Ukrajini. Foto: AP
Lloyd Austin je poudaril, da gre pri svežnju pomoči za največjo tovrstno pomoč, ki so jo ZDA do zdaj namenile Ukrajini. Foto: AP

Nov niz ruskih napadov

Medtem ukrajinske oblasti poročajo o novem nizu ruskih napadov na energetsko infrastrukturo. Ukrajinski minister za energetiko German Galuščenko je na omrežju Telegram zapisal, da so ruske sile izvedle napade v oblasteh Dnipropetrovsk v osrednji Ukrajini ter Lvov in Ivano-Frankivsk na zahodu.

Pozneje je ukrajinska vojska pojasnila, da so ruske sile proti Ukrajini izstrelile 34 raket, ob tega jih je 21 zračna obramba sestrelila, so sporočile ukrajinske oborožene sile. "Sovražnik je uporabil različne vrste raket, vključno z balističnimi, zadete pa so bile oblasti Harkov, Herson, Dnipropetrovsk, Zaporožje, Lvov in Ivano-Frankovsk," je dodala vojska.

Vodja ukrajinske vojaške uprave v mestu Krivi Rog Oleksandr Vilkul je po poročanju STA-ja na Telegramu zapisal, da sta bila v ruskih raketnih napadih ranjena 82-letna ženska in 39-letni moški. Po navedbah reševalnih služb je bila v napadu ranjena tudi ena oseba v Harkovu.

Državni dobavitelj energije DTEK je sporočil, da so bile v napadih poškodovane štiri termoelektrarne. Nacionalni operater Ukrenergo pa je prebivalce omenjenih treh oblasti pozval, naj omejijo porabo električne energije, navaja francoska tiskovna agencija AFP. V ločenem ruskem obstreljevanju je bila po navedbah Kijeva v oblasti Harkov ubita ena oseba. Obstreljevanje je prizadelo tudi oblast Herson, kjer je bila ubita ena oseba, še najmanj osem je bilo ranjenih.

Posledice nočnega napada na Harkov. Foto: Reuters
Posledice nočnega napada na Harkov. Foto: Reuters

Poročila o napadih v Rusiji

O napadih poročajo tudi iz Rusije. Po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi je zračna obramba nad oblastjo Krasnodar sestrelila 66 ukrajinskih letalnikov, še dva pa nad ukrajinskim polotokom Krim. "Poskušali so napasti rafinerije nafte in infrastrukturo. Po dozdajšnjih informacijah ni ranjenih ali resne škode na objektih," je na Telegramu izjavil guverner oblasti Krasnodar Venjamin Kondratjev. Uradniki v Krasnodarju so pozneje poročali o izbruhu požara v eni od rafinerij, zaradi katerega so omejili njeno obratovanje.

Ukrajinski obrambni uradnik je medtem za AFP potrdil, da so bili v napadih z letalniki na oblast Krasnodar zadeti dve ruski rafineriji nafte in vojaško letališče. O napadu z letalnikom so poročale tudi oblasti v ruski oblasti Belgorod, kjer je bilo ranjenih pet ljudi.

Ruski napadi na energetske objekte v Ukrajini