Mladić je na begu že od leta 1995, njegovo prijetje pa je bilo tudi ena ključnih zahtev v približevanju Srbije Evropski uniji. Foto: Reuters
Mladić je na begu že od leta 1995, njegovo prijetje pa je bilo tudi ena ključnih zahtev v približevanju Srbije Evropski uniji. Foto: Reuters
Boris Tadić
Čestitke Tadiću dežujejo z vseh koncev sveta. Tudi slovenski premier Borut Pahor je že izrazil zadovoljstvo nad prijetjem in dejal, da je pravica le prišla. Foto: Reuters
Svet pozdravlja aretacijo

Iz Bele hiše so sporočili, da je ameriška administracija zadovoljna, da je srbskim oblastem uspelo prijeti dolgo iskanega vojnega zločinca Ratka Mladića, in da se veseli Mladićeve izročitve Sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. "Aretacija dokazuje, da bodo vsi zločinci prišli pred roko pravice," so še zapisali.

Čestitke srbskim oblastem je izrekel tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je dejal, da je prijetje Mladića pomemben korak naprej in zgodovinski dan za mednarodno pravo. "Čestitam srbskemu predsedniku in srbski vladi," je še dejal Ban.

Ashtonova in Barroso hočeta Mladića v Haagu
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v odzivu na prijetje Mladića dejal, da je to pomemben korak za Srbijo in Evropsko unijo. "Aretacija Mladića je zelo pozitiven razvoj za Evropsko unijo, srbske sosede in za vladavino prava v Srbiji. Družine vseh žrtev si zaslužijo pravico," je povedal Barroso in ob tem dodal, da mora Srbija Mladića čim prej predati Haagu, ter poudaril, da se mora sodelovanje s haaškim sodiščem nadaljevati.

Visoka predstavnica Evropske unije za zunanjo politiko Catherine Ashton, ki je prav danes začela obisk v Beogradu, je pozdravila prijetje vojnega zločinca Mladića in povedala, da ga morajo srbske oblasti čim prej poslati v Haag. "To je pomemben korak naprej za Srbijo in za mednarodno pravo," je povedala Ashtonova. "Pričakujemo, da bodo srbske oblasti Mladića takoj poslale na sodišče za vojne zločine v Haagu. Popolno sodelovanje s haaškim sodiščem ostaja nujni pogoj na srbski poti proti Evropski uniji," je še povedala Ashtonova.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je povedal, da je aretacija Mladića odstranila veliko oviro na srbski poti v Evropsko unijo, saj je Srbija izpolnila veliko zahtevo. "Srbija je danes bližje Evropski uniji," je povedal Füle.

Čestitke Tadiću dežujejo z vseh koncev
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je aretacijo Mladića v imenu voditeljev skupine G8, ki se prav zdaj sestaja v Deauvillu, označil za zelo pogumno dejanje srbskega predsednika, ki bo Srbijo približalo evropski integraciji.

Švedski zunanji minister Carl Bildt je povedal, da je prijetje Mladića za Srbijo izjemnega pomena. "Zdaj lahko zapremo tragično poglavje v zgodovini Evrope. Čestitam predsedniku Tadiću, vedel sem, da bo s svojo vztrajnostjo sčasoma dosegel cilj. Evropska prihodnost Srbije še nikoli ni bila tako svetla," je še povedal Bildt.

Tudi britanski obrambni minister Liam Fox je pozdravil prijetje Mladića in dejal, da je aretacija za srbsko prebivalstvo možnost, da začne zapirati eno najbolj tragičnih poglavij svoje zgodovine. "Aretacija dokazuje, da bodo vsi tisti, ki bežijo pred roko pravice, prej ali slej kaznovani za svoje zločine," je povedal Fox.

Nizozemski premier Mark Rutte je povedal, da je aretacija Ratka Mladića pomemben pogoj za priključitev Srbije Evropski uniji, a da ne pomeni avtomatske priključitve. "Okoli vsake priključitve je treba pogledati na vsa dejstva. To je eden izmed potrebnih elementov, a to ne pomeni, da bo Srbija avtomatsko postala članica Evropske unije. To ni tako preprosto," je srbsko veselje rahlo pogasil Rutte.

"Srbija odpravila pomembno oviro na poti v EU"
Na aretacijo Mladića se je odzval tudi predsednik Danilo Türk, ki je izrazil zadovoljstvo nad tem, da so srbske sile prijele Mladića in da so že sprožili postopke njegove izročitve haaškemu sodišču. Predsednik je ob tem izpostavil, da je nasilje nad ljudmi brez zaščite in brez moči za samoobrambo hudo zlo in velik zločin, in poudaril, da bodo morali vsi zločinci odgovarjati za svoje zločine, saj je to edina pot k pravici, človeškemu dostojanstvu ter trajnemu miru. Predsednik Türk je izrazil tudi prepričanje, da je Srbija s tem dejanjem odpravila eno izmed najpomembnejših ovir v procesu približevanja Evropski uniji, in znova izrazil pripravljenost Slovenije, da v okviru svojih možnosti pomaga Srbiji v procesu približevanja Uniji.

Tudi premier Borut Pahor je povedal, da "srbskim oblastem, zlasti predsedniku in mojemu dobremu prijatelju Borisu Tadiću, čestitam pri prijetju tega simbola zla in genocida v Srebrenici. Zdi se, da je pravica zamujala, a je na koncu le prišla. Dovolite mi, da na ta zelo pomemben dan, ki lahko prispeva k spravi na tem zelo občutljivemu delu kontinenta, čestitam vsem, ki so sodelovali pri prijetju". Pahor je pozneje tudi osebno govoril s Tadićem in mu čestital ob uspešni akciji.

"Aretacija Mladića je pomemben prispevek k popravi krivic"
Tudi ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da je z velikim zanimanjem spremljalo razvoj novic, da je Srbiji po šestnajstih letih, odkar je bila vložena haaška obtožnica, uspelo izpolniti še eno izmed zadnjih obveznosti do Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo v Haagu. "Aretacija Ratka Mladića, nekdanjega poveljnika vojske Republike srbske, obtoženega genocida v BiH-u, je izjemnega pomena; njegova izročitev haaškemu sodišču bo predstavljala pomemben prispevek k popravi krivic, ki so bile storjene nedolžnemu prebivalstvu," so zapisali na MZZ-ju.

"Dobra novica za človeštvo v celoti"
Tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović in hrvaška premierka Jadranka Kosor sta pozdravila akcijo srbskih oblasti. "Današnja aretacija haaškega obtoženca Ratka Mladića je dobra novica ne le za Hrvaško, ampak za celotno regijo, Evropo in človeštvo v celoti," je povedal Josipović, ki je dodal še, da pričakuje, da bodo Mladiću na pravičnem sojenju pravično ocenili odgovornost in podali kazen. Kosorjeva je povedala, da je prijetje Mladića dobra novica predvsem za žrtve politike uničenja in rušenja. "Mladić je eden izmed največjih zločincev, največjih rabljev človeštva in pričakujem, da bo resnično prišel pred sodišče zaradi svojega početja," je še dodala Kosorjeva.

Svet pozdravlja aretacijo