Podpornikov je Aung San Su Či imela vedno veliko, a njihov glas izzveni v prazno. Foto: EPA
Podpornikov je Aung San Su Či imela vedno veliko, a njihov glas izzveni v prazno. Foto: EPA
Prihod na sodišče/zapor v Jangonu. Foto: EPA
Aung San Su Či kljub brezupnemu položaju gleda na vse skupaj presenetljivo optimistično. Foto: EPA

Vlada je diplomatom in medijem spet prepovedala udeležbo na njenem sojenju, potem ko jih je za en dan spustila v sodno dvorano.

Približno 20 diplomatom in 10 novinarjem je mjanmarska vojaška hunta v sredo za eno uro pustila opazovati sodni proces proti Su Čijevi. To je bil tudi edini mednarodni vpogled v sojenje, ki se je začelo v ponedeljek. Vlada je včeraj tudi dovolila ruskim, singapurskim in tajskim diplomatom, da se srečajo z obtoženko.

Upa na boljše čase
63-letni dobitnici Nobelove nagrade za mir iz leta 1991 sodijo zaradi obtožb državnega prevrata. Primer je požel vsesplošno mednarodno kritiko, devet nobelovcev - med njimi tudi južnoafriški škof Desmond Tutu - pa so sojenje označili za farso. Britanski odposlanec, ki je prisostoval sredinemu procesu, poroča, da je bila Su Či videti trdna, v "pozitivnem razpoloženju" in v popolnem obvladanju svoje lastne obrambne ekipe. "Videti je bila izjemno budna, izjemno v obvladanju položaja in dobre volje," pravi Mark Canning, britanski odposlanec v Mjanmaru. Su Či se z diplomati ni smela srečati individualno, je pa na sodišču izrazila svojo hvaležnost: "Hvala, da ste prišli in da me podpirate. Upam, da se še srečamo v boljših okoliščinah."

Sojenje poteka v ostro zastraženem zaporu blizu Jangona. Predstavnik Su Čijine Nacionalne lige za demokracijo, meni, da si bo sodišče prizadevalo podati razsodbo, še preden se bo 27. maja iztekel Su Čijin zadnji cikel hišnega pripora. Tam je že 13 od zadnjih 19 let, vojaška hunta pa ji pripor vztrajno podaljšuje.

Povod dvodnevni obisk Američana
Obenem tokrat sodijo tudi dvema Su Čijinima služkinjima in Američanu, ki naj bi priplaval do njenega doma ob jezeru in prebival pri njej dva dni, kar je bil tudi povod za sojenje. Če Su Či spoznajo za krivo, ji grozi od 3- do 5-letna zaporna kazen. Državni režim nobelovki redko dovoljuje obiske, tujcem pa je prepovedano prenočevanje v njeni rezidenci brez uradnega dovoljenja.

Su Čijina stranka Nacionalna liga za demokracijo je leta 1990 osvojila več kot 80 odstotkov zakonodajnih stolčkov, a so jo diskvalificirali zaradi njenega hišnega pripora, hunta pa izidov volitev ni upoštevala. Vlada napoveduje za naslednje leto volitve, ki naj bi spet vpeljale demokracijo v Mjanmar. A v vladnem načrtu je klavzula, ki prepoveduje državljanom, ki imajo otroke s tujci, da kandidirajo. To samodejno diskvalificira Su Či, ki se je poročila z Britancem in ima z njim dva otroka.

K. S.