Sarkozy z ženo Carlo Bruni-Sarkozy med pozdravljanjem gostiteljev. Foto: EPA
Sarkozy z ženo Carlo Bruni-Sarkozy med pozdravljanjem gostiteljev. Foto: EPA
Sarkozy je s princem Charlesom položil venec pod De Gaullov kip. Foto: EPA

Sarkozy in njegova žena, Carla Bruni-Sarkozy, sta se pridružila 800 francoskim veteranom in dostojanstvenikom, ki so pripotovali na posebnem vlaku, okrašenem z orjaškimi podobami Le Générala.
Francoski predsednik bo na sedežu BBC-ja tudi razkril posebno plaketo, s katero bo počastil vrsto radijskih pozivov, ki jih je 18. junija 1940 objavil takrat neznani polkovnik in pomočnik obrambnega ministra.
De Gaulle je takrat Francijo pozval (ali bolje rečeno, ji je ukazal), naj "ohrani pri življenju plamen svobode".

Pionir Sarkozy
Sarkozy je prvi francoski predsednik, ki je pripotoval v London, da bi počastil ustanovitveno dejanje "gaullizma" in rojstvo Francoskega osvobodilnega gibanja med drugo svetovno vojno.
Predsednik Jacques Chirac leta 2000 ni videl nobenega razloga, da bi proslavil 60. obletnico De Gaullovega poziva, in celo predsedniku De Gaullu samemu (ki je bil do takrat že sumničav do Velike Britanije) se ni zdelo vredno počastiti 20. ali 25. obletnice, ko je bil sam na čelu Francije.

Sarkozyjeva odločitev, da prekini to tradicijo v velikem slogu, je razveselila preživele veterane gibanja La France Libre, ki so danes večinoma vsi v 90 letih.
Po njihovih besedah bo današnji obisk ena njihovih zadnjih priložnosti, da se zberejo v večjem številu in da se zahvalijo britanskemu ljudstvu za topel sprejem, ki so ga deležni že od leta 1940 naprej.